Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a primit vizita ambasadorului Japoniei în Ungaria: Echilibrul social stă la baza dezvoltării economice

22.05.2015 | Relaţii externe
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a primit vizita ambasadorului Japoniei în Ungaria: Echilibrul social stă la baza dezvoltării economice

Fotografia de: Biró István

Ambasadorul Japoniei în Ungaria, Junichi Kosuge a efectuat o vizită la Cluj în cadrul căreia s-a documentat în legătură cu situația politică și viața comunității maghiare din România. El a fost primit de la președintele Kelemen Hunor, iar în cursul întrevederii, diplomatul nipon s-a referit apreciativ cu privire la activitatea Uniunii desfășurată în apărarea intereselor maghiarimii subliniind, totodată, că stabilitatea socială întemeiată pe drepturile comunităților reprezintă fundamentul dezvoltării economice. La această întrevedere, în cadrul căreia o temă proeminentă a fost prosperarea tinerilor pe pământul lor natal, UDMR a fost reprezentată, pe lângă Kelemen Hunor, de secretarul general al Uniunii, Kovács Péter, și de Nagy Zoltán,  directorul Cabinetului Președintelui UDMR.  

În relația dintre majoritate și cea mai numeroasă minoritate din România trebuie eradicată lipsa încrederii și a sentimentului de pericol – a conchis Kelemen Hunor, făcând referire la una dintre cele mai importante provocări, și care ocupă un loc de seamă în activitatea Uniunii, alături de apărarea și lărgirea drepturilor maghiarimii.  

 

Cu privire la acest obiectiv, președintele Uniunii a spus că, deși este optimist în legătură cu viitorul comunității, starea actuală a societății, influențată și de incertitudinea economică, nu este favorabilă năzuințelor minorităților.

 

Trebuie să le spunem de nenumărate ori atât prietenilor noștri români cât și partenerilor noștri din străinătate că, prin revendicările noastre comunitare, urmărim să ne păstrăm identitatea, să rămânem o comunitate națională, nicidecum secesiunea sau căutarea unei surse de conflict. România trebuie să vadă în diversitatea etnică o bogăție, nu o sursă de pericole. În ultimii 25 de ani, am optat întotdeauna  pentru revendicare drepturilor prin mijloace democratice, cu respectarea valorilor democrației, acționând ca o comunitate care crede profund în valorile europene și consideră că țara trebuie să păstreze ca obiectiv, din toate punctele de vedere, construirea și consolidarea statului de drept”, a declarat, în cursul întrevederii, Kelemen Hunor.

 

Prezentând eforturile depuse în ultimul sfert de secol de comunitatea maghiară din România în sprijinul dezideratelor sale, el a vorbit despre  proiectele de legi privind autonomia culturală și regională elaborate de Uniune, despre drepturile obținute cu dificultate în domeniul utilizării limbii materne în administrația publică, în educație și în cultură, despre situația actuală a retrocedărilor de proprietăți,  precum și despre realizările reprezentanței politice a maghiarimii, la toate nivelele, și obiectivele pentru viitor ale acesteia.

 

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană a început o epocă nouă în ceea ce privește drepturile minorităților. În 2007 a încetat presiunea internațională care a impulsionat România să acorde o atenție sporită acestei problematici, să asigure respectarea drepturilor minorităților autohtone care trăiesc pe teritoriul ei.  În prezent, acest proces stagnează, iar după 25 de ani, trebuie să veghem încontinuu să fie aplicate toate legile și să nu ni se ia ceea ce am obținut până acum cu instrumente instituționale sau prin diferite acte normative,”, a subliniat Kelemen Hunor, care a arătat că existența unui cadru legal favorabil nu garantează întotdeauna aplicarea legii. El a dat ca exemplu impedimentele predării în limba maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. „Parlamentul a adoptat, recent, o lege privind utilizarea simbolurilor și steagurilor comunităților locale, în virtutea căreia va fi soluționată și controversa instituțională în jurul steagului secuiesc. Legea nu a fost încă promulgată de șeful statului, dar sperăm că acest lucru va avea loc în scurt timp”, a spus președintele Uniunii, care și-a făcut cunoscută convingerea că drepturile comunităților minoritare trebuie să fie pe ordinea de zi a instituțiilor europene, această problemă nu poate rămâne în competența exclusivă a unui stat membru UE, și cu toate că Uniunea Europeană a luat ființă în primul rând ca o comunitate economică, schimbările produse între timp duc la concluzia că va trebui să se ocupe și de această problemă.

 

Kelemen Hunor a menţionat că un obiectiv important al organizației de reprezentare a intereselor comunității maghiare îl constituie construirea unei societăți stabile, în care tinerii se simt acasă, și nu doresc să plece în țările din Occident.

 

Cei din generațiile tinere nu mai compară realitățile care-i înconjoară și care nu erau la îndemâna părinților lor, cu ceea ce exista acum 25 de ani – de la educație și până la posibilitățile pe care le oferă libertatea de a călători. Pe ei trebuie să-i câștigăm, să-i recâștigăm, asigurându-le condițiile pentru crearea unei societăți echilibrate”, a arătat Kelemen Hunor, în cadrul discuției purtate cu ambasadorul Japoniei în Ungaria.

 

Vizita ambasadorul Junichi Kosuge în România va continua la Târgu Mureș și la Miercurea Ciuc, unde se va întâlni cu reprezentanți ai administrației public pentru a se documenta în legătură cu situația și cu problemele comunităților locale.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.