Președintele UDMR, Kelemen Hunor: Nu avem gânduri ascunse, nu avem nici un interes de a leza interesele majorității dar avem obligația de a susține drepturile comunității maghiare. Nu avem nicio propunere de premier, nu facem parte din majoritate și nici nu se pune problema să intrăm la guvernare.

26.06.2017 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Președintele UDMR, Kelemen Hunor: Nu avem gânduri ascunse, nu avem nici un interes de a leza interesele majorității dar avem obligația de a susține drepturile comunității maghiare. Nu avem nicio propunere de premier, nu facem parte din majoritate și nici nu se pune problema să intrăm la guvernare.

Foto: www.presidency.ro

”Gestionarea relației dintre minoritate și majoritate rămâne o problemă de actualitate, dar nu se poate rezolva de la o zi la alta. Trebuie să purtăm un dialog în primul rând cu cei care se află la guvernare, trebuie sa existe o colaborare la nivel parlamentar, și bineînțeles, un dialog și cu opoziția, cu societatea civilă și cu formatorii de opinie. Deoarece este un subiect care ne interesează pe toți. În ceea ce privește proiectele noastre legislative acestea sunt pe agenda Parlamentului de 12 ani de zile,  au fost depuse transparent si asumat. Nu avem gânduri ascunse, nu avem nici un interes de a leza interesele majorității dar avem obligația de a susține drepturile comunității maghiare. Nu avem nicio propunere de premier, nu facem parte din majoritate și nici nu se pune problema să intrăm la guvernare” a declarat președintele Kelemen Hunor la finalul întâlnirii delegației UDMR cu președintele României, Klaus Iohannis.

Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că Uniunea va face o primă analiză a colaborării parlamentare după sfârşitul sesiunii de primăvară și nu exclude posibilitatea susținerii noului guvern la investitură.

„Referitor la discuțiile de săptămâna trecută, noi nu am negociat nimic ilegal, nimic neconstituțional, nimic imoral, toate aceste proiecte sunt pe agenda Parlamentului, de foarte mulți ani,  unele au fost deja dezbătute în comisii.  Sunt convins că dacă am  fi venit cu un singur proiect de lege, reacția, isteria antimaghiară ar fi avut aceeași intensitate. Greșesc cei care susțin că am negociat și folosesc acest termen în sens peiorativ. Noi nu suntem la piaţă, nu negociem, nu vindem şi nu cumpărăm nimic. Discutăm cu colegii noştri din parlament şi același lucru îl vom face și în continuare”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Răspunzând unei întrebări adresate de jurnaliști, liderul Uniunii a subliniat că, “în Legea minorităţilor nu există nicio autonomie pe criterii etnice,  așa cum a declarat președintele, la Berlin. Aici, dacă vreţi, putem vorbi despre democraţie participativă, să participăm noi, toate minorităţile etnice, la luarea de decizii, împreună cu majoritatea, împreună cu instituţiile statului, cu guvernul, cu ministerele, cu autorităţile locale. Să nu fie luate decizii nici în învăţământ, nici în instituţiile culturale fără acordul nostru. Acest lucru înseamnă democraţie participativă. În perioada în care domnul preşedinte declara la Berlin, că în România minorităţile naţionale sunt tratate cum sunt tratate, în aceeaşi perioadă, în România aţi văzut o isterie naţională antimaghiară. Din punctul nostru de vedere, relaţia între majoritate şi minorităţile etnice trebuie rezolvată printr-un pact etnic şi, bineînţeles, prin dialog permanent cu toată societatea. Asta este calea de urmat. Căci asta este misiunea noastră, a fiecărui om politic, să ne uităm spre viitor, nu neapărat spre trecut”, a conchis președintele UDMR, Kelemen Hunor.

La consultările de la Cotroceni, alături de liderul Uniunii au mai participat președintele executiv al Uniunii, Porcsalmi Bálint, liderul grupului UDMR din Senat,  Cseke Attila președintele CRU, Biró Rozália și primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.