Problema maghiară nu este nici de departe soluţionată în România, concluziile raportului Consiliului Europei sunt reale – este opinia preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, după publicarea documentului elaborat de Comitetul Consultativ al Consiliului Europei

22.02.2018 | Consiliul Europei

„România nu este o țară model în ceea ce priveşte protecţia comunităților minoritare. Această realitate, repetată deseori şi în multe foruri, este susținută, încă o dată de ultimul raport al Consiliului Europei”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor. „Uniunea salută concluziile Comitetului Consultativ al Consiliului Europei, în care se regăsesc  şi câteva referințe la raportul paralel, prezentat de UDMR”, a precizat liderul Uniunii. "Aceasta dovedeşte faptul că analizele noastre sunt corecte: situația minorităților naționale și, implicit, a maghiarilor din România, nu este nici pe departe rezolvată. După intrarea în UE, în 2007, România nu a mai  respectat angajamentele care i-au fost impuse în procesul de aderare. Dacă acestea nu sunt îndeplinite la nivel de țară, minoritățile sunt cel mai mult afectate", a adăugat preşedintele Kelemen Hunor.

România transmite în exterior, în special pe căi diplomatice, imaginea unei țări model în privința respectării drepturilor minorităților, însă faptele demonstrează altceva - realitate evidentă acum și pentru Consiliul Europei.

„În locul furnizării informațiilor eronate, România ar trebui să pună un accent mai mare pe dialogul dintre majoritate și minoritate, un dialog sincer, bazat pe respect reciproc”, a subliniat președintele UDMR.

Uniunea va continua să reprezinte în mod consecvent comunitatea maghiară, atât în țară, cât și în forumurile internaționale și să atragă atenția asupra încălcării drepturilor comunității noastre. Comitetul Consultativ al Consiliului Europei își exprimă îngrijorarea față de multitudinea reacțiilor anti-maghiare venite din partea anumitor politicieni și a mass-media și față de instigările la ură, din timpul evenimentelor sportive. Conform raportului, retorica anti-maghiară afectează discursul public și, prin urmare, propune