Procese corecte în instanțele de judecată și tratament egal pentru toți – Grupul UDMR din Camera Deputaților a votat în favoarea modificării Codului de procedură penală

19.06.2018 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Procese corecte în instanțele de judecată și tratament egal pentru toți – Grupul UDMR din Camera Deputaților a votat în favoarea modificării Codului de procedură penală

Deputații UDMR au votat, luni, în favoarea unui nou Cod de procedură penală, constituțional și elaborat în spirit european. Camera inferioară a Parlamentului, în calitate de for decizional, a adoptat propunerea legislativă. Prevederile noului Cod asigură procese corecte și mai transparente în instanțele de judecată și introduc măsuri pentru garantarea drepturilor lingvistice în timpul procedurilor din justiție.

După votul din plen, viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Márton Árpád, a subliniat că una dintre cele mai importante prevederi ale noului Cod de procedură penală este că nu se vor putea lua măsuri împotriva cuiva fără să existe elemente concrete și incontestabile pentru a confirma suspiciunile: „Conform acestei modificări vor exista interceptări și arestări preventive doar dacă există probe sau indicii temeinice privind comiterea unei infracțiuni”.

Deputatul UDMR a adăugat că probele care rezultă din interceptări inițiate pe motive de securitate națională nu vor putea fi folosite în alte procese: „Practica de până acum, care făcea posibil acest lucru, este inacceptabilă. Dacă aceste probe vor fi folosite și în alte procese trebuie să se obțină mandate de interceptare și în cazul acelor procese. Procurorul va trebui să specifice motivul pentru care cere mandat de interceptare. Același lucru este valabil și pentru efectuarea perchezițiilor la domiciliu sau confiscarea bunurilor. Este inacceptabil să se facă popriri pe contul bancar al cuiva doar pentru că are o rudă de gradul doi despre care se presupune, fără să existe probe concrete, că ar fi virat fonduri cu proveniență îndoielnică”.

 Márton Árpád a arătat că autoritățile nu au dreptul de a se referi la un suspect sau un inculpat ca fiind condamnat, până când nu există o sentință judecătorească definitivă în acest sens: „Cadrele televizate, fotografiile cu persoane încătușate, înconjurate de jandarmi pot afecta ireparabil imaginea unei persoane, despre care se dovedește, ulterior, a fi nevinovată, dar prejudiciile sunt ireversibile”.

Totodată, noul Cod de procedură penală conține prevederi pentru garantarea drepturilor lingvistice în timpul procedurilor din sistemul de justiție pentru persoanele aparținând unor minorități naționale: „Nu doar suspecții și inculpații ci și martorii vor avea, de acum încolo, dreptul la un interpret. Iar în cazul în care dosarul nu este trimis în judecată, suspectului i se comunică traducerea într-o limbă pe care o înţelege a oricărei soluţii de netrimitere în judecată, atunci când nu înţelege limba română, iar în cazul persoanelor care aparțin unei minorități naționale comunicarea se realizează în limba maternă”. Deputatul UDMR a mai precizat că noul Cod de procedură penală garantează nu doar prezumția de nevinovăție, ci și dreptul de a fi prezent la propriul proces. „Conform modificărilor legislative depuse de legiuitorii UDMR, persoana poate fi condamnată în lipsă numai dacă a fost citată legal pentru fiecare fază a judecății sau a intrat, prin alte mijloace oficiale, în posesia unor informații cu privire la locul și data procesului, dacă a fost informată despre posibilitatea pronunțării unei hotărâri în lipsă, precum și dacă a fost reprezentată de un avocat ales sau desemnat din oficiu și a beneficiat de apărare corespunzătoare în cadrul procesului. În cazul nerespectării acestor prevederi persoana are dreptul la rejudecată și trebuie să fie informată cu privire la acest drept”, a conchis Márton Árpád.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.