Programul „Protectorii patrimoniului - Înfiază un monument”, lansat la Hunedoara

05.06.2012 | Cultură , Hunedoara

În cadrul Planului de acţiune szórvány*, UDMR a dat startul, la Hunedoara, a unui nou program prin care monumente istorice şi arhitectonice urmează să fie redate şi integrate în viaţa comunităţii.

Secretarul general adjunct al UDMR, Csilla Hegedüs, s-a aflat, pentru două zile, în judeţul Hunedoara, unde a participat, în municipiul Hunedoara şi în Orăştie, la dezbateri publice în care a prezentat Programul intitulat „ Protectorii patrimoniului - Înfiază un monument”.

În cadrul întâlnirilor avute, Hegedüs Csilla le-a vorbit participanţilor despre importanţa patrimoniului moştenit, care capătă multiple valenţe mai ales în conştiinţa locuitorilor din comunităţile din szórvány. Ea a subliniat faptul că degradarea acestui patrimoniu poate fi oprită nu numai prin asigurarea de finanţări necesare restaurărilor, ci şi prin implicarea comunităţii care poate revitaliza aceste spaţii care pot fi biserici, castele etc.

„Trebuie să avem grijă de moştenirea culturală şi să o transmitem generaţiilor următoare. Trebuie să predăm copiilor noştri convieţuirea în spirit transilvan şi să-i implicăm în ocrotirea patrimoniului din Transilvania, iar acest lucru se poate face cel mai bine prin folosirea acestor spaţii şi în lăcaşuri de cultură şi educaţie în care comunitatea să organizeze evenimentele sale”, a mai spus Hegedüs Csilla.

Sceretarul general adjunct al UDMR a mai adăugat faptul că tinerii trebuie să devină protectori ai acestor monumente.

La rândul său, preşedintele Organizaţiei Judeţene Hunedoara a UDMR, deputatul european Iuliu Winkler, le-a atras atenţia participanţilor la dezbaterile publice asupra faptului că Programul intitulat „Protectorii patrimoniului - Înfiază un monument” este de inspiraţie europeană, funcţionând cu succes înmulte ţări europene, cum ar fi Marea Britanie, Germania etc. . „Diseminarea celor mai bune practici este o metodă europeană”, a mai spus liderul hunedorean al UDMR, în context exemplificând cu redarea către comunitatea clujeană a castelului Bánffy din Bonţida, care a devenit un spaţiu viu, care găzduieşte evenimente culturale ale comunităţii, dar şi de talie internaţională, ultimul de acest gen fiind proiecţia de filme în cadrul celei de a 11 ediţii a TIFF. Iuliu Winkler a mai amintit faptul că Csilla Hegedüs este iniţiatorul şi coordonatorul de peste 10 ani al proiectului de reviltalizare a Castelului Bánffy.

Programul „Protectorii patrimoniului - Înfiază un monument” se adresează cu precădere copiilor şi tinerilor care să fie educaţi în spiritul respectării şi protejării patrimoniului moştenit. Practic, aceştia ar urma să fie atraşi în acţiuni de muncă voluntară în jurul monumentelor, în organizarea de evenimente culturale, dar şi într-un proces de formare de ghizi, toate acestea având ca scop revitalizarea acestor spaţii.

Secretarul general adjunct al UDMR şi-a exprimat speranţa ca judeţul Hunedoara să fie primul în care acest program să debuteze în mod concret. Astfel, Grupul Şcolar „Teglas Gabor”  din Deva, Fundaţia „Sf. Francisc” şi actorii societăţii civile vor avea cel mai important rol în demararea unui proiect pilot în judeţul Hunedoara.

*Comunităţile din szórvány în Transilvania sunt acele comunităţi maghiare a căror pondere demografică în unităţile administrativ-teritoriale în care acestea trăiesc nu depăşeşte 10%. Se mai foloseşte noţiunea de „diasporă internă" pentru a desemna aceste comunităţi, însă, această traducere este inexactă pentru că diaspora presupune formarea unor comunităţi prin emigraţie, iar comunităţile transilvănene maghiare din szórvány trăiesc pe pământul lor natal de generaţii, realităţile demografice fiind cele care le imprimă specificul.