Proiect de lege al UDMR în ajutorul fermierilor, este menit să debirocratizeze sistemul zilierilor

14.11.2018 | Senat
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Proiect de lege al UDMR în ajutorul fermierilor, este menit să debirocratizeze sistemul zilierilor

”Fermierii ar putea angaja zilieri pentru munca de strângere a recoltei printr-un procedeu simplificat, dacă și Camera Deputaților va vota în favoarea proiectului de lege inițiat de UDMR”, a arătat senatorul UDMR, Tánczos Barna, după ce Camera superioară a Parlamentului a votat, în această săptămână, în unanimitate de voturi, în favoarea inițiativei legislative a Uniunii.  

Vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din Senat, elaboratorul proiectului de lege, a adăugat: „Scopul nostru este să debirocratizăm sistemul de înregistrare a muncii ocazionale desfășurată de zilieri prin elaborarea unui registru unic, simplificat, care se va întocmi săptămânal și se va semna zilnic de către părți”.

Conform legii în vigoare fermierii au obligația de a întocmi acest registru în fiecare zi, fapt care îngreunează acest segment al economiei, având în vedere că un fermier, în special în timpul recoltei de toamnă, poate angaja chiar și o sută de zilieri – a subliniat Tánczos Barna.

În timpul lucrărilor din comisia de specialitate, proiectul de lege a fost susținut de senatorul UDMR, Derzsi Ákos, membru al Comisiei pentru muncă a Senatului. „Am reușit să ajungem la un consens și cu reprezentanții ministerului vizat, astfel că proiectul de lege prevede obligativitatea ca Inspecția Muncii să găsească, de urgență, soluția tehnică optimă pentru transmiterea și stocarea registrului în format electronic, fapt care reprezintă un pas spre modernizarea acestui sistem”, a precizat acesta.

Camera Deputaților va lua decizia finală în cazul acestui proiect de lege, urmând să intre în vigoare după un eventual vot favorabil și promulgarea de către șeful statului.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.