Proiectul de modificare legislativă inițiat de UDMR prevede introducerea de sancțiuni mai clare și mai aspre față de agresor și protejarea mai eficientă a victimei

29.06.2017 | Camera Deputaţilor

UDMR a înregistrat în cursul acestei dimineți la Parlament pachetul de propuneri legislative care vizează aplicarea unor sancțiuni mai dure pentru actele de violență împotriva femeilor, îndepărtarea imediată a agresorului și garantarea unei protecții mai eficientă a victimelor.

”Amendamentele elaborate de UDMR prevăd posibilitatea ca autoritățile să emită pe loc ordinul de protecție de urgență. Este un progres important față de legea actuală care stabilește un interval de 72 de ore pentru eliberarea acestui ordin, timp în care persoana agresată poate fi oricând victima unor noi acte de violență”, a atras atenția deputatul UDMR, Csép Éva Andrea, adăugând că, în prezent, în România, dacă o femeie devine victima violenței domestice, ea trebuie să se adreseze Poliției pentru a obține un ordin de restricție împotriva agresorului până la condamnarea acestuia.  Potrivit propunerii UDMR, însă, membrul de familie agresor ar fi și îndepărtat din locuința de domiciliu, chiar dacă imobilul este proprietatea sa personală și, totodată, i s-ar interzice agresorului să intre în domiciliu sau să contacteze în vreun fel victima sau persoana în situație de risc.

Proiectul de lege ar prevede acordarea unor sancțiuni mai dure pentru agresor, care ar fi obligat să răspundă pentru faptele sale în fața legii, chiar și în condițiile în care, ulterior săvârșirii faptei, părțile ajung la înțelegere amiabilă. Conform reglementărilor în vigoare, în prezent, în momentul în care partenerii se împacă în fața instanței, se suspendă demersurile de cercetare.

„Până în prezent agresorul putea fi tras la răspundere numai dacă victima depunea o plângere penală împotriva acestuia, ceea ce în multe cazuri nu s-a întâmplat deoarece victimele se temeau să nu devină ținta unor noi agresiuni. Noi propunem ca imediat după comiterea fapte și semnalarea acesteia către autorități, organele abilitate să aibă posibilitatea de a demara imediat o anchetă, să elibereze pe loc un ordin de protecție de urgență și să sancționeze agresorul”, a afirmat deputatul UDMR.

Înaintarea proiectului de lege a fost precedată de o serie de consultări cu reprezentanții organizațiilor de specialitate, cu experții din Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor, respectiv cu deputații și senatorii partidelor parlamentare.

„Ne-am bucurat să constatăm că un asemenea subiect nu ține de ideologiile partidelor politice ci este o problemă gravă cu care se confruntă întreaga societate și pentru care legea noastră ar oferi soluții reale. Foarte mulți colegi din partidele românești au semnat cererea de înregistrare a legii propuse de UDMR”,  a declarat deputatul Uniunii.

În România la fiecare 30 de secunde o femeie este agresată, iar anual peste 200 de femei mor din cauza violențelor în familie. Modificarea legislației este una din obiectivele principale ale campaniei anuale de sensibilizare și informare a opiniei publice derulate de Organizația de Femei din UDMR.