Proiectul noului Cod Administrativ conține propunerile UDMR pentru consolidarea autonomiei locale

09.06.2018 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Proiectul noului Cod Administrativ conține propunerile UDMR pentru consolidarea autonomiei locale

„Este important să avem un sistem administrativ local în România bazat pe principiul subsidiarități și al autonomiei locale, pe angajamentul ferm față de descentralizare. Prin urmare, în cadrul lucrărilor din Comisia specială pentru elaborarea noului Cod Administrativ, am propus o serie de amendamente care să garanteze respectarea acestor principii. De exemplu, la inițiativa UDMR, au fost incluse în proiectul de lege, principiile Cartei Europene a Administrațiilor Locale, pe care România a ratificat-o în 1997 și ale cărei prevederi le-am considerat importante pentru a fi incluse și în Codul Administrativ”, a precizat Cseke Attila, membru în Comisia specială a Parlamentului.

Lucrările comisiei s-au încheiat săptămâna aceasta, urmând ca proiectul de act normativ, care include și propunerile UDMR, să fie prezentat luni în plenul Senatului, care va vota în calitate de primă Cameră sesizată asupra proiectului.

Cseke Attila consideră că una dintre cele mai importante schimbări propuse de UDMR este eliminarea din textul legii a prevederii conform căreia fără avizul secretarului unității administrativ-teritoriale nu era posibilă dezbaterea unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a consiliului local sau județean.

Am eliminat din textul Codului Aministrativ prevederea potrivit căreia autoritățile deliberative ale administrațiilor locale și județene puteau dezbate doar acele proiecte de hotărâri care au fost avizate pozitiv de secretarul primăriei sau județului. Prin aceasta s-ar fi acordat, în principiu, drept de veto secretarului instituției, care ar fi avut, astfel, posibilitatea de a împiedica dezbaterea oricărui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi. Este inacceptabil, deoarece secretarul primăriei nu îndeplinește o funcție aleasă, așa cum au consilierii locali și județeni”, a arătat Cseke Attila.

”O propunere importantă pentru stabilitatea sistemului administrației publice locale este ca eliberarea din funcție a viceprimarilor, președinților și vicepreședinților consiliilor județene să se efectueze, în continuare, doar cu votul a două treimi din consilieri, iar în ultimele șase luni ale mandatului să nu existe această posibilitate nici măcar cu o majoritate de două treimi. Stabilitatea mandatului administrativ trebuie să fie asigurată, în caz contrar, chiar și prin <<cumpărare de voturi>> ar fi posibilă înlocuirea persoanelor din aceste funcții, în timpul mandatului. Versiunea inițială a proiectului Codului Administrativ a propus ca jumătate plus un vot să fie suficient pentru a înlocui acești lideri locali”, a precizat senatorul UDMR.

În stabilirea atribuțiilor consiliului județean au fost incluse domenii pe care administrația județeană le îndeplinește și în prezent, dar nu au fost incluse în versiunea originală a proiectului, precum turismul, dezvoltarea rurală și dezvoltarea economică, a subliniat Cseke Attila.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.