Propunerea UDMR pentru soluționarea crizei politice: Un guvern de tehnocrați, condus de un premier tehnocrat

10.11.2015 | Actualitate politică , Guvern

„La cea de-a doua rundă de consultări cu președintele statului, UDMR a propus, pentru perioada următoare, numirea unui guvern de tehnocrați, condus de un premier tehnocrat, care să beneficieze de susținere parlamentară”, a declarat Kelemen Hunor, marți, 10 noiembrie, la finalul discuțiilor de la Cotroceni.

Președintele UDMR a precizat că, în condițiile în care noul guvern tehnocrat va conduce țara pentru o perioadă mai lungă, de aproximativ un an, Uniunea consideră important ca acesta să aibă un mandat bine definit, incluzând politicile publice.

”Un an este o perioadă lungă de timp. De aceea, până la următoarele alegeri, cabinetul de experți, tehnocrați, trebuie ca, pe lângă gestionarea atribuțiilor de zi cu zi,  să definească și direcția politicilor publice în mai multe domenii de specialitate”, a arătat Kelemen Hunor adăugând, totodată, că UDMR așteaptă cu interes din partea președintelui numirea premierului tehnocrat, precum și programul guvernamental în baza căruia noul Executiv se va angaja la conducerea țării în următoarele luni.

„Urmează să avem consultări și cu noul premier, după desemnarea acestuia de către președintele țării, întrucât planurile sale vor avea nevoie de sprijin politic pentru a reuși să își desfășoare cu succes activitatea de guvernare”, a menționat președintele UDMR. Kelemen Hunor a mai afirmat că formațiunea sa va susține în Parlament noul guvern, dacă va considera că proiectele acestuia sunt corecte și pot fi asumate.

Președintele Uniunii a mai declarat că, în contextul consultărilor actuale, a devenit clar faptul că nu există cadrul legal necesar organizării alegerilor anticipate, pentru acesta fiind necesare modificări de ordin legislativ. Referitor la acest aspect, UDMR a atras, recent, atenția reprezentanților partidelor politice, prezentând și soluții posibile în acest sens.

La cea de-a doua rundă de consultări delegația Uniunii a fost compusă din președintele UDMR, Kelemen Hunor,  însoțit de Tánczos Barna, liderul grupului UDMR din Senat, Markó Béla, senator, respectiv deputații Márton Árpád și Szabó Ödön – viceliderii grupului Uniunii din Camera Deputaților.

Declarația integrală a președintelui UDMR poate fi ascultată accesând acest link