Răspuns slab din partea Comisiei Europene la contestația Inițiativei Civice

21.05.2014 | Cluj Napoca , Protectia minoritatilor , Comisia Europeană , Minority SafePack , alegeri europarlamentare

Răspuns slab din partea Comisiei Europene la contestația Inițiativei Civice

Foto: Mihály László

„Comisia Europeană a dat un răspuns la contestația formulată și înaintată de FUEN împotriva deciziei privind respingerea Inițiativei Civice Europene, Minority SafePack”, a declarat candidatul UDMR la PE, Vincze Loránt, vicepreședinte FUEN la conferința de presă susținută, miercuri, la Cluj alături de deputatul Máthé András Levente, președintele organizației județene UDMR Cluj, și Lőrinczi Zoltán, consilier județean UDMR.

„Comisia Europeană a elaborat un document de 20 de pagini, în care a inclus motivele pentru care a respins contestația noastră, însă noi credem, în continuare, că argumentele lor nu sunt deloc fundamentate.  Comisia nu face decât să reintereze aceleași argumente lispite de valoare pe care ni le comunicase și anul trecut. Nu a luat în considerare pachetul de măsuri anexat  Inițiativei și nici clauza finală care face posibilă utilizarea diferitelor elemente ale acestor măsuri”, a afirmat în declarația sa Vincze Loránt.

Vicepreședintele FUEN a adăugat: ”Dacă Comisia își permite în asemenea măsură să ignore detaliile Inițiativei, atunci Inițiativa Civică, ca instrument juridic european, nu își mai are rostul. Dacă luăm în considerare faptul că CE a respins deja cu prima ocazie prin argumente juridice această Inițiativă, iar chiar și în  urma strângerii semnăturilor necesare își menține poziția de respingere a unei propuneri, cetățenii pot considera pe bună dreptate că, atunci, Comisia nu este interesată de funcționalitatea acestui instrument. Iar aceasta constituie o experiență negativă nu doar pentru inițiatorii minoritari, ci este și o încălcare a principiilor democrației, contribuind la creșterea distanței dintre UE și cetățeni. Sperăm ca decizia Curții Europene, de altfel prima de acest gen în privința inițiativelor, să repare acest deficit.”

Potrivit deciziei transmise la 16 septembrie 2013, Comisia Europeană consideră că Inițiativa Civică Europeană intitulată Minority SafePack, nu se află în aria sa de resposabilitate juridică. Comisia a recunoscut, totodată, că respectarea drepturilor minorităților naționale este una din valorile fundamentale ale Uniunii Europene, însă, a adăugat, nici contractul cadru al UE și nici regulamentul de funcționare a UE nu oferă bază juridică pentru a interveni în legislația privind persoanele aparținând minorităților naționale.

FUEN a contestat această decizie încă la finele anului trecut. Curtea Europeană a anunțat, săptămâna trecută, că Slovacia a solicitat includerea sa de partea Comisiei, în procesul de judecată intentat la Luxemburg de reprezentanții ICE