Realitatea TV și B1TV amendate de CNA pentru afirmații discriminatoare la adresa comunității maghiare

28.09.2017 | Actualitate politică

”În urma sesizării transmise de UDMR, Consiliul Național al Audiovizualului a decis amendarea cu 85.000 lei a postului Realitatea TV și cu 20.000 a postului B1TV”, a declarat joi Porcsalmi Bálint, președintele executiv UDMR, precizând că pe 20 iunie a.c. Uniunea a depus o plângere împotriva celor două posturi de televiziune după ce în emisiunile difuzate de acestea s-au făcut afirmații discriminatoare la adresa comunității maghiare din România.

În mass-media românească s-a intensificat retorica antimaghiară după ce UDMR a cerut reprezentanților partidelor de guvernământ, înaintea votului pe moțiunea de cenzură, adoptarea unor proiecte de lege privind unele drepturi legitime ale comunității maghiare din România.

Așa cum am subliniat și atunci, ridicarea la rang de lege a dezideratelor comunității maghiare nu ar diminua cu nimic drepturile majorității, așa cum s-a vehiculat la momentul respectiv, în mod eronat, de către mass-media românească. Mai mult, nu am cerut coaliției de guvernare asumarea unor decizii exagerate, care ar fi putut reprezenta vreun pericol sau amenințare de orice fel asupra majorității. Am constatat, atunci, un val de reacții extrem de negative, o adevărată propagandă naționalistă cu scop manipulator, care a ofensat profund comunitatea maghiară. Prin urmare, ne-am adresat instituțiilor competente să remedieze această situație”, a adăugat Porcsalmi Bálint.