Responsabilitatea noului guvern: valorificarea măsurilor de reformă

09.02.2012 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Responsabilitatea noului guvern: valorificarea măsurilor de reformă

Acest guvern se află în fața unei provocări dar și a unei oportunități extraordinare: punctarea și comunicarea rezultatelor pozitive care trebuie să derive din măsurile luate în ultimii 2 ani – a declarat senatorul Cseke Attila, vicelider al grupului UDMR din Senat, la ședința comnă de azi a celor două Camere ale Parlamentului, în cadrul discuțiilor privind investirea noului Guvern.

Acest guvern trebuie să fie conștient că orice măsură dureroasă, orice reformă, oricât de necesară să fi fost, nu valorează nimic nici pentru țară și nici pentru locuitorii acesteia dacă, în urma lor, cetățeanul nu simte ceva mai mult în traiul său zilnic, în serviciile oferite de instituțiile statului și ale administrațiilor publice. Concis, dacă reformele, dureroase la momentul implementării, absolut necesare pentru binele societății, nu sunt urmate de efecte pozitive într-un interval de timp rezonabil, ele vor rămâne doar reforme eșuate, ineficiente și nefolositoare.

Este necesar să identificați soluții administrative, mai mult: chiar financiare pentru susținerea reformelor începute în educație, sănătate, muncă și justiție. Cu alte cuvinte, degeaba dai gol în poarta adversarului, dacă arbitrul nu fluieră validarea golului și acesta nu este înscris pe tabela de marcaj. Acest guvern, stimați colegi, este predestinat să valideze golurile marcate și să le înscrie pe tabela de marcaj, acest guvern trebuie să valideze și să valorifice munca guvernamentală din ultima perioadă” – a declarat viceliderul senatorilor UDMR.

Senatorul a enumerat unele măsuri imperios necesare în următoarea perioadă: recuperarea unui procent important din reducerea salariilor, o posibilă majorare a pensiilor în funcție de rezultatele primului trimestru, amnistie fiscală acordată funcționarilor din administrația publică, punerea în aplicare urgentă a măsurilor cuprinse în Legea Educației, inclusiv cele referitoare la învățământul în limbile minorităților, continuarea procesului de descentralizare sau deblocarea posturilor în sistemul sanitar.

De asemenea, Cseke Attila a reamintit de „o altă datorie a coaliției”: Legea privind Statutul Minorităților Naționale din România, proiect elaborat în 2005, a cărei adoptare trebuie realizată în această legislatură.

La orice început de drum, acordăm încredere. Încrederea noastră este firească, nu trebuie câștigată de nimeni, dar, în mod cert, ea se poate pierde. Îmi doresc și ne dorim ca Guvernul să ne dea confirmări zilnice că investiția politică a UDMR în susținerea acestui executiv a fost o decizie cât se poate de corectă și care este apreciată în mod corespunzător de coaliție și de membrii cabinetului astfel format” – a conchis senatorul, subliniind că grupurile parlamentare ale UDMR susțin acordarea votului de încredere Guvernului condus de primul-ministru desemnat Mihai-Răzvan Ungureanu.