România atacă în instanță Comisia Europeană pentru Inițiativa Minority SafePack –UMDR nu renunță la strângerea semnăturilor.

17.08.2017 | Actualitate politică

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a apărut informaţia potrivit căreia Guvernul României atacă în instanță Comisia Europeană. Guvernul cere Curții Europene să anuleze decizia CE privind Inițiativa Cetățenească pentru protecția drepturilor minorităților Minority SafePack. Președintele executiv al UDMR și președintele organizației-umbrelă a minorităților din Europa, FUEN, Vincze Lóránt, au susținut azi, la Cluj-Napoca, o conferință de presă  pe această temă.

„Conform informațiilor noastre, fostul prim-ministru Sorin Grindeanu a semnat memorandumul prin care Guvernul decide să recurgă la instanță în 6 iunie 2017, la inițiativa ministrului responsabil pentru Afaceri Europene. Facem apel la fostul premier să clarifice dacă el a semnat într-adevăr acest document sau dacă este vorba de acțiunea fostului Minister al Afacerilor Externe”, a declarat președintele executiv al UDMR. Porcsalmi Bálint a adăugat: ”Dorim să includem și majoritatea în această campanie. Avem un mesaj și pentru români. Ne dorim ca ei să înțeleagă că această inițiativă nu este în defavoarea lor, ci este un pas făcut în scopul unei conviețuiri pașnice și a apărării drepturilor minorităților. Vom apela la formatorii de opinie și le vom cere să se alăture cauzei noastre și să sprijine inițiativa Minority SafePack”.

Președintele FUEN, Vincze Lóránt, a spus: ”Noi am a câștigat deja un proces vizând inițiativa Minority SafePack și suntem convinși că instanța va decide în favoarea noastră și de această dată. Acest proces nu va afecta campania de strângere a semnăturilor”.

La conferință a mai fost punctat că este evident că Statul Român nu vrea ca această inițiativă a minorităților europene să izbutească, dar vede șanse reale, acum, ca această propunere să aibă totuși succes, și a atacat, din acest motiv, inițiativa.