Senatorii UDMR au votat pentru adoptarea legii salarizării unitare

23.05.2017 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Senatorii UDMR au votat pentru adoptarea legii salarizării unitare

„Din păcate, o lege perfectă a salarizării personalului din fonduri publice mai mult ca sigur nu poate exista nici în România, nici în state Vest europene sau oriunde în lume deoarece, în mod evident, toate solicitările pe anumite domenii de activitate nu pot fi toate susținute într-un anumit context. Important este pentru noi, grupul parlamentar UDMR, ca anumite principii să fie aplicate. Unele dintre aceste principii se regăsesc în proiectul de lege și sperăm că se vor regăsi în continuare și în aplicarea legii. Este vorba despre principiul respectării ierarhiei administrative în cazul stabilirii grilei de salarizare, pentru ca niciun funcționar public sau niciun funcționar contractual să nu aibă un salariu mai mare decât conducătorul instituției. Este o situație care s-a perpetuat de-a lungul anilor și care trebuie să ia sfârșit cu aprobarea acestui proiect de lege. Totodată, UDMR a susținut și salută adoptarea propunerii potrivit căreia noua lege a salarizării prevede o creștere salarială semnificativă pentru medici și cadre didactice. În cadrul dezbaterilor din comisii, au fost adoptate mai  multe amendamente depuse de UDMR care oferă soluții pentru eliminarea inechităților din sistemul de salarizare în administrația publică. Grupul senatorilor Uniunii a votat în favoarea adoptării noii legi”, a declarat Cseke Attila,liderul  grupului UDMR din Senat, în urma votului final din plen.

Senatorul UDMR a mai adăugat: ”UDMR a susținut în repetate rânduri necesitatea reglementării inechităților salariale din administrațiile locale, în conformitate cu nivelul funcției ierarhice din administrație și gradul de responsabilitate pe care îl presupune exercitarea atribuțiilor. Astfel, conducătorul unității administrative trebuie să beneficieze de cel mai înalt nivel de salarizare din cadrul instituției, iar un funcționar public desemnat în funcție nu poate avea un venit salarial mai mare decât liderii aleși prin votul cetățenilor. Proiectul de lege a mai conținut unele prevederi aberante, potrivit cărora, înalții funcționari publici – precum prefecții, de exemplu – ar fi avut un salariu mai mare decât primarii de municipii sau președinții de consilii județene. Este inadmisibil. De aceea am inițiat măsura indexării salariale pentru cei aflați la conducerea administrațiilor publice. Comisia de Muncă din Senat a acceptat propunerea noastră, astfel încât aceasta a fost inclusă în textul legii. La nivelul administrațiilor locale, salariile primarilor municipiilor reședință de județ și președinților consiliilor județene vor beneficia de cel mai mare coeficient de salarizare (9). Salariul viceprimarilor municipiilor reședință de județ și vicepreședinților de consiliilor județene va fi recalculat cu un coeficient de 7,5. În cazul celorlalți primari și viceprimari de orașe din România, indemnizațiile au fost majorate cu o unitate de coeficient” a explicat senatorul Cseke Attila.

 

Senatorul UDMR, Derzsi Ákos, membru în Comisia de muncă și protecție socială din Senat a precizat că, la inițiativa UDMR, a fost inclus și articolul de lege care oferă posibilitatea acordării de sporuri salariale pentru primari: ”La propunerea noastră, și conducătorul administrației locale sau județene va beneficia de un spor salarial suplimentar de 25 la sută în cazul derulării cu succes a unui proiect de finanțare europeană. Până în prezent acest spor era acordat numai funcționarilor care participă la implementarea proiectului. Considerăm că implicarea primarilor contribuie în mod semnificativ la succesul derulării proiectelor, iar dacă îi includem și pe primari în rândul beneficiarilor, vom stimula spiritul de inițiativă al acestora”, a spus Derzsi.

Tot la inițiativa Uniunii se îmbunătățește modalitatea de calcul și pentru funcționarii neclericali: ”La propunerea noastră, salariul personalului neclerical nu va mai fi determinat în funcție de bugetul anual și de rectificările bugetare anuale, ci va fi stabilit la valoarea salariului minim pe economie. Totodată, am reușit să împiedicăm reducerea numărului de personal administrativ pentru care se acordă indemnizație. În timpul dezbaterii bugetului din acest an, Uniunea a reușit să obțină ca, în comparație cu anii precedenți, circa 950 mai mulți cantori, paracliseri, etc. să beneficieze de indemnizații din partea statului, astfel  numărul total de persoane care primesc o remunerație ridicându-se la 19.900. Proiectul de lege a salarizării ar fi prevăzut reducerea numărului celor care beneficiază de venit, la nivelul anilor anteriori”, a spus Derzsi Ákos.

În forma inițială a proiectului de lege, numai angajații cu deficiențe vizuale ar fi primit un spor salarial de 15 la sută, în timp ce angajații cu alte tipuri de handicap nu ar fi beneficiat de această prevedere.

UDMR a considerat această măsură discriminatorie și, prin urmare, a luat inițiativa de a extinde cercul beneficiarilor tuturor angajaților cu handicap. Comisia de muncă din Senat a aprobat propunerea Uniunii, iar astfel prevederile legii salarizării unitare vor fi aplicate tuturor angajaților cu deficiențe”, a adăugat Derzsi Ákos.

La propunerea UDMR salariul personalului care efectuează control financiar preventiv în administrațiile locale va fi mărit cu 10 la sută, în loc de 5 la sută. În opinia senatorului Derzsi Ákos remunerația adecvată în acest domeniu este foarte importantă, pentru că se găsesc foarte greu persoane care să ocupe aceste posturi.

Legea salarizării unitare ar fi afectat negativ persoanele angajate din Agențiile pentru Protecția Mediului, pentru că erau situați la un nivel inadecvat al grilei de salarizare, iar astfel salariul lor ar fi fost cu 2.000 de lei mai mic în medie față de ce li se cuvine.  UDMR a propus corectarea acestei greșeli și, prin urmare, angajații agențiilor pentru protecția mediului vor primi salarii echitabile.

Camera Deputaților este camera decizională în cazul acestui proiect de lege.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.