Senatorul UDMR Tánczos Barna a adresat o întrebare ministrului Energiei cu privire la perspectivele de racordare la rețelele de gaz și curent electric a localităților izolate

17.11.2017 | Senat
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Senatorul UDMR Tánczos Barna a adresat o întrebare ministrului Energiei cu privire la perspectivele de racordare la rețelele de gaz și curent electric a localităților izolate

„Joi, în comisia parlamentară care investighează activitatea Autorității Naționale de Energie, l-am audiat pe ministrul Energiei, Toma Petcu. Principalul subiect al reuniunii a fost reglementarea prețurilor la energia electrică și gaz, prin urmare am discutat despre introducerea unor măsuri concrete care sunt în măsură să mențină tariful la nivelul actual. În acest sens, am adus în atenția ministrului o problemă cu care ne confruntăm la nivel național, care este mai pronunțată în localitățile din regiunile muntoase: lipsa furnizării de gaze și electricitate pentru comune, sate, gospodării. L-am întrebat pe ministrul de resort ce măsuri concrete și imediate are ministerul în vedere, pentru a integra aceste așezări izolate și gospodării în rețelele de gaz și de electricitate și, astfel, să creeze locuitorilor din aceste zone condiții de trai conforme secolului al 21-lea”, a declarat senatorul UDMR Tánczos Barna la finalul întrunirii comisiei parlamentare.

Acesta a precizat faptul că, astăzi, administrațiile locale și potențialii consumatori care nu se pot conecta la rețelele de gaz și electricitate depind total de bunăvoința marilor furnizori de servicii: „Ei decid dacă dezvoltă sau nu rețeaua din anumite zone. În aproape 100% din cazuri, consumatorul individual interesat sau administrația locală primește răspunsuri precum că investiția nu este eficientă din punct vedere economic. Însă, trebuie găsită imediat o soluție la această problemă din partea ministerului, în caz contrar, administrațiile locale și locuitorii din aceste zone vor rămâne singuri cu problema lor”.

La întrebarea senatorului Tánczos Barna, privind programele prin care ministerul ar garanta furnizarea de gaze și electricitate a localităților izolate, ministrul Energiei a spus că tocmai recent a discutat cu ministrul Dezvoltării despre posibilitățile de rezolvare a situației.

”Toma Petcu a vorbit despre planul comun al celor două ministere, ca prin modificări legislative și un program de tip PNDL la nivel național, se va garanta administrațiilor locale posibilitatea să acceseze fonduri UE pentru dezvoltarea rețelelor de electricitate și gaze, iar pe de altă parte, prin intermediul asociațiilor de dezvoltare locală să poată derula lucrările de investiții necesare. Potrivit afirmațiilor ministrului, dacă necesitatea o va impune, va fi, de asemenea, permisă construirea acestor rețele cu eforturi proprii, cu bani din bugetul  local. Acest lucru a fost parțial posibil în cazul rețelelor electrice, dar cred că de această dată investițiile se vor baza pe o abordare complet nouă. Mai ales dacă modificarea legislativă susținută și de UDMR va permite administrațiilor locale dreptul de a alege un furnizor de gaze”, a conchis senatorul UDMR.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.