Senatul a respins definitiv proiectul de lege al fostului deputat Bogdan Diaconu, prin care se intenționa desființarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării

14.03.2017 |
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Senatul a respins definitiv proiectul de lege al fostului deputat Bogdan Diaconu, prin care se intenționa desființarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării

Senatul a respins, în calitate de for decizional, în ședința plenului de marți, inițiativa legislativă a fostului deputat Bogdan Diaconu prin care se propunea desființarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminării. Motivul menționat de inițiator era faptul că, în opinia sa,  CNCD este o instituție bugetară, care a făcut dovada, în decursul anilor, că funcționează ca o instituție antiromânească și antinațională, care are ca scop anularea valorilor românești, valorilor tradiționale creștine si drepturile românilor. Proiectul legislativ este ultimul <<moștenire>> rămasă pe masa Parlamentului, în urma deputatului naționalist Bogdan Diaconu. Sperăm ca, în viitor, să nu mai existe inițiative similare împotriva instituțiilor care asigură protecția drepturilor omului și respectarea egalității de șanse. Funcționarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării este foarte necesară pentru că, din păcate, în prezent ne confruntăm cu un fenomen accentuat de intoleranță socială, iar cazurile de discriminare rasială, etnică, sexuală, religioasă, socială și de altă natură sunt tot mai frecvente. Prin urmare, UDMR consideră irațional proiectul de lege care vizează desființarea CNCD”, a subliniat senatorul UDMR, Tánczos Barna, după ce Senatul a respins definitiv propunerea legislativă semnată de Bodgan Diaconu.

Înființarea CNCD a fost motivată, printre altele, de Directiva europeană nr. 43 din anul 2000, prin care se recomanda ca statele membre să înființeze instituții pentru a proteja drepturilor omului și promovarea egalității de șanseRomânia a fost prima țară din Europa Centrală și de Est, candidată la UE, care a adoptat o lege anti-discriminare, mai exact Ordonanța de Guvern 137 din 2000 prin care se înființa CNCD. Funcționarea instituției respectă pe deplin cerințele Directivei: investighează toate genurile cazurilor de discriminare semnalate în țară, efectuează sondaje de opinie și studii pe tema respectivă și formulează propuneri în vederea combaterii cazurilor de discriminare”, a explicat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, în urma votului final din ședința de plen. 

În cadrul dezbaterilor din comisiile de specialitate din Senat, poziția Uniunii privind acest proiect de lege, a fost prezentată și susținută de senatorii UDMR, Derzsi Ákos și Császár Károly.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.