Sistemele de asigurare socială a statelor membre în curs de revizuire

30.05.2013 | Parlamentul European

Sistemele de asigurare socială a statelor membre în curs de revizuire

La ședința din 29 mai a Comisiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale (EMPL) a Parlamentului European eurodeputatul Csaba Sógor a fost numit responsabil pentru raportul de proprie inițiativă privind sistemele universale și generale de asigurare socială. Dezbaterea documentului are loc în urma recomandării 202/2012 al ILO (Organizația Internațională a Muncii a ONU – www.ilo.org).

În prezent doar 20% din populația globală dispune de o asigurare socială adecvată. ILO şi-a propus obiectivul de a crea o rețea globală a asigurărilor sociale și de a consolida sistemele existente. Prin intermediul programelor sale, organizaţia insistă pe aprofundarea gradului de protecție socială, luând în considerare particularităţile statelor membre. Obiectivul general este generalizarea folosirii asigurării sociale la nivel global.

Actualitatea acestei teme este evidenţiată şi de faptul că ILO și-a demarat campania pentu realizarea politicii globale a asigurărilor sociale și pentru introducerea sistemului minim acum exact zece ani. Țările în curs de dezvoltare din America Latină, Asia și Africa, unde sistemul minim de asigurări sociale a fost introdus deja, reprzintă exemple pozitive. Totuşi, în ciuda eforturilor depuse de-alungul unui întreg deceniu, acest sistem minim încă nu a putut fi implementat pe plan global încă, cu toate că acesta este un instrument care şi-a dovedit eficienţa în diminuarea efectelor crizei economice şi financiare.