Solidaritatea reprezintă adevărata forță a Clujului – discursul președintelui UDMR, Kelemen Hunor, la festivitatea de deschidere a Zilelor Culturii Maghiare

18.08.2015 | Cluj Napoca , Cultură
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Solidaritatea reprezintă adevărata forță a Clujului – discursul președintelui UDMR, Kelemen Hunor, la festivitatea de deschidere a Zilelor Culturii Maghiare

Imagine: Bethlendi Tamás

„Alături de calitatea manifestărilor organizate cu acest prilej și dorința de dinamism de care este pătruns întregul oraș, principalul mesaj al evenimentului este unul de solidaritate și unitate”, a declarat Kelemen Hunor, președintele UDMR, în discursul rostit la spectacolul de gală ce a marcat deschiderea oficială a celei de-a șasea ediții a Zilelor Culturii Maghiare din Cluj, ce a  avut loc în seara de luni, 17 august 2015, în sala mare a Teatrului Maghiar de Stat din municipiu.  

„Organizațiile civile, diversele instituții și sfera politică au demonstrat și de această dată că pot fi unite, solidare, asigurând, astfel, viitorul comunității maghiare clujene”, a subliniat liderul UDMR. 

Kelemen Hunor este de părere că forța acestui oraș constă și în faptul că aici a locuit mereu o comunitate integratoare, o societate în care nu a contat rangul, ci mai degrabă performanța individuală și colectivă.

”Aceasta reprezintă mândria civică a Clujului. Această putere a ajutat comunitățile care trăiesc aici să depășească cu bine multe dintre perioadele dificile”, a afirmat președintele Uniunii considerând, totodată, un progres important faptul că societatea românească și comunitatea maghiară, împreună, au respins cu fermitate naționalismul care, timp de mulți ani la rând, și-a pus amprenta pe viața lor cotidiană, ruinând perspectivele celor care trăiesc aici. 

 

”Clujul va continua să rămână un oraș puternic, dacă lucrurile vor funcționa în ordine. Atunci când administrația locală își va asuma nu doar sarcina curățării statuii lui Matia Corvin ci, cu sprijinul autorităților competente, și identificarea autorilor infracțiunii. Clujul va fi cu adevărat un oraș puternic și al ordinii, când aceiași autori necunoscuți vor înceta să mai îndepărteze din inscripția de pe automatele de bilete cuvântul <<Kolozsvár>>, denumirea în maghiară a urbei. Acest oraș va fi puternic, împreună cu societatea românească care trăiește aici, atunci când astfel de acte vor fi rapid și eficient pedepsite”, a subliniat liderul UDMR apreciind, totodată, și atenția pe care au acordat-o organizatorii evenimentului situației dificile în care se află comunitatea maghiară din Ucraina.


”Solidaritatea noastră cu maghiarii din regiunea transcarpatică a devenit prioritară, iar acest lucru este unul benefic și corect. Doar atunci putem fi o comunitate unită dacă suntem solidari în acțiunile și proiectele noastre de viitor cu cei care se află acum în cea mai mare dificultate”, a precizat Kelemen Hunor.

 

Președintele Uniunii a reamintit, de asemenea, că maghiarii din Ucraina trăiesc în condiții de război, iar solidaritatea maghiarilor din Transilvania le poate consolida speranțele de mai bine.

 

”Există și vor exista mereu situații în care trebuie să ne întindem reciproc o mână de ajutor. În acest sens, mesajul Zilelor Culturii Maghiare este valabil și pentru viitor: în chestiunile care privesc soarta comunității noastre, nu diferențele de opinii vor fi cele care ne vor dezbina, ci viitorul comun ne va uni, ne va impune să fim solidari”, a concluzionat Kelemen Hunor, referitor la însemnătatea evenimentului. 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.