Spania susține aderarea României la spaţiul Schengen

20.05.2015 | Relaţii externe
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Spania susține aderarea României la spaţiul Schengen

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, Borbély László, a avut o întrevedere azi, 20 mai, cu ES domnul Ramiro Fernández Bachiller, ambasadorul Regatului Spaniei la Bucureşti. Preşedintele Borbély a evocat relaţiile bilaterale excelente caracterizate de o revigorare a dialogului politic din ultimii ani, precum şi de absenţa divergenţelor fundamentale de pe agendele internaţionale. Pentru România şi Regatul Spaniei apartenenţa comună la UE şi NATO, afinităţile culturale şi istorice, precum şi direcţiile şi oportunităţile similare de politică externă oferă un spaţiu generos de colaborare pe teme extrem de importante cum ar fi viitorul şi consolidarea UE, Balcanii de Vest, politica UE faţă de vecinătatea estică şi sudică, relaţia transatlantică.

De asemenea, domnul preşedinte a menţionat relaţia bilaterală prioritară cu Spania în cadrul UE cât şi în organismele internaţionale în care contăm pe suportul reciproc. Relaţia bilaterală a fost ridicată la nivel de Parteneriat Strategic, cele două ţări hotărând să coopereze în vederea organizării unor Summit-uri bilaterale periodice. De asemenea, cele două ţări conlucrează pentru crearea unei Curţii Penale Internaţionale Împotriva Terorismului.

In cadrul întrevederii au fost dezbătute subiecte importante de pe agenda comună de discuţii cum ar fi dinamizarea dialogului politic şi al relaţiilor economice bilaterale şi intensificarea contactelor politice la nivel guvernamental şi parlamentar, coordonare în dosarele europene, concretizarea proiectelor economice cu participare spaniolă în domenii ca infrastructura, telecomunicaţiile, energii regenerabile, schimb de experienţă şi expertiză pentru atragerea şi gestionarea fondurilor europene.

 

Borbély a menţionat cu acest prilej, că o atenţie deosebită trebuie acordată diplomaţiei parlamentare care poate juca un rol esenţial în consolidarea relaţiei bilaterale. Astfel, se doreşte o intensificare a schimburilor de vizite parlamentare, organizarea de seminarii şi conferinţe internaţionale pe probleme de interes regional în care se pot împărtăşi experienţe şi puncte de vedere utile pentru soluţionarea unor probleme comune.

 

Excelenţa Sa domnul Ramiro Fernández Bachiller a dat asigurări în ceea ce priveşte susţinerea Spaniei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, nefiind de acord cu condiţionarea accesării la spaţiul Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare întrucât România a îndeplinit toate criteriile tehnice necesare. Totodată, domnul ambasador a apreciat comunitatea românească ca fiind bine integrată şi contribuind la dezvoltarea economică a Spaniei.

 

Ambele părţi au subliniat oportunităţile oferite de astfel de întrevederi în dinamizarea şi consolidarea relaţiei bilaterale.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.