Strategia de dezvoltare teritorială a României și măsurile de gestionare fiscală pentru întreprinderile mijlocii – sunt principalele subiecte ale conferinței de presă susținută de senatorul UDMR, Cseke Attila, la Oradea

08.09.2017 | economie

Viziunea strategiei de dezvoltare teritorială a României este falsă

Liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a prezentat poziția Uniunii în legătură cu strategia de dezvoltare teritorială a României. Potrivit senatorului Uniunii, varianta actuală a strategiei conține peste 300 de pagini, a fost inițiată de guvernul Cioloș și este o compilație de texte din studii de caz și materiale jurnalistice.

Intenția Guvernului este de a clasifica municipiile, orașele și comunele pe mai multe categorii, în funcţie de numărul populaţiei şi importanţa socială, economică şi administrativă. De asemenea, proiectul de lege prevede crearea “super-comunelor”, iar în cazul multor județe criteriile de selecție ale acestor localități sunt lipsite de logică: poli regionali şi secundari cu potenţial transnaţional (cu peste 250.000 locuitori şi respectiv peste 100.000 locuitori), poli judeţeni principali (cu peste 40.000 locuitori) şi secundari (peste 20.000 locuitori), poli rurali principali (5.000 locuitori) şi simple comune.

Potrivit senatorului UDMR, Cseke Attila, viziunea strategiei de dezvoltare teritorială este total falsă, deoarece ar consolida doar orașele cu un potențial economic puternic, în timp ce localitățile mai puțin dezvoltate și zonele din care acestea fac parte ar fi neglijate.

„Autorii strategiei par să nu cunoască situația din ultimii 27 de ani, care constă în denaturarea relațiilor de dezvoltare economică dintre diferitele regiuni de dezvoltare, județe și municipalități și creșterea decalajului dintre nivelurile de dezvoltare economică. Nu se poate susține o strategie ale cărei prevederi ar fi obligatorii la toate nivelurile societății și ale administrației publice, însă acestea provin din textele studiilor de caz  și articolelor din ziare. Proiectul, în forma sa actuală, nu poate fi acceptat, iar UDMR nu îl va vota deoarece, în loc să reducă decalajele dintre diversele zone şi localităţi ale ţării, le va accentua. Această strategie ar influența soarta României pe termen lung, fără să menționăm și faptul că această reorganizare ar costa 25 de miliarde de euro din bugetul de stat, iar administrațiile locale și județene vor avea de investit nu mai puțin de 22 de miliarde de euro. În opinia mea, nici măcar bugetul de stat nu își poate permite o astfel de sumă de finanțare, prin urmare, cum se așteaptă ca administrațiile județene și locale să facă față unei astfel de cheltuieli?Este nevoie de o schimbare completă a viziunii, strategia ar trebui să includă măsuri care să ducă la o aliniere la standarde a regiunilor mai puțin dezvoltate, prin asigurarea într-o manieră coordonată a sprijinului financiar și economic al acestora”, a precizat senatorul UDMR, Cseke Attila, referitor la neajunsurile proiectului înaintat de Guvern.

UDMR pregătește sute de amendamente la acest proiect de lege. Senatorul Cseke Attila a mai adăugat că proiectul de strategie prezentat de Executiv se referă la concentrarea resurselor și a dezvoltării însă nu la convergența economică. Dacă nu vor fi introduse noi modificări, Uniunea nu va susține proiectul de lege în forma sa actuală.

Obligațiile fiscale ale contribuabililor mijlocii să fie administrate la nivel județean

Liderul senatorilor UDMR a prezentat și câteva din măsurile care vizează obligațiile fiscale ale contribuabililor mijlocii. Senatorul Cseke Attila a reiterat faptul că, în decembrie 2015, potrivit ordinului emis de președintele ANAF, s-a decis ca de la 1 februarie 2016 Direcția Regională a Finanţelor Publice (cu sediul la Cluj) să preia administrarea fiscală a întreprinderilor mijlocii din regiunea NV a țării. Această măsură vizează județele Bihor, Bistrița, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, în timp ce administrarea fiscală a întreprinderilor mijlocii din județele Mureș, Harghita, Covasna, Alba și Sibiu a fost preluată de Direcția de Finanţe din Brașov. În județul Bihor sunt afectați de 1.082 contribuabili.

Senatorul Cseke Attila a subliniat că, în 2016, la inițiativa UDMR, toți parlamentarii din județul Bihor au semnat cererea trimisă către ANAF prin care au cerut anularea ordinului. ANAF însă a respins această solicitare, menționând în răspunsul său că centralizarea este necesară, pentru a se putea administra mai eficient problemele fiscale. Noua măsură a fost reconfirmată de ANAF și pentru anul 2017. Noul ordin emis prevede aceeași procedură.

”UDMR lucrează în prezent la un proiect de lege menit să sprijine întreprinderile mijlocii. Este inacceptabil faptul că numai în județul Bihor peste 1000 de contribuabil mijlocii trebuie să se deplaseze la Cluj pentru a-și rezolva problemele fiscale, deși ar putea să o facă în mod convenabil și la Oradea, așa cum au procedat înainte de 2016. Potrivit proiectului nostru de lege, toate întreprinderile mijlocii și-ar gestiona problemele fiscale în județul în care au înregistrată afacerea. UDMR va depune în următoarele două săptămâni un proiect pentru modificarea Codului de procedură fiscală, astfel încât să fie anulat prin lege transferul administrării contribuabililor mijlocii de la judeţe la regiuni, transfer operat în urmă cu doi ani. Sperăm că se va soluționa această situație foarte importantă pentru întreprinderi. UDMR este adeptul ferm al descentralizării și nu susține nicio măsură care centralizează la nivel regional sau central competențele aflate la nivel local sau județean”, a subliniat Cseke Attila.

Senatorul UDMR a precizat că UDMR va depune amendamente la proiectul de lege până la sfârșitul lunii septembrie.