Sub motto-ul „25 de ani pentru cei de 25 de ani”, au debutat Zilele Maghiare

04.05.2015 | Cultură , Hunedoara
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Sub motto-ul „25 de ani pentru cei de 25 de ani”, au debutat Zilele Maghiare

„În fiecare an, alegem un motto în jurul căruia organizăm Zilele Maghiare din județul Hunedoara. În acest an, a fost firesc să planificăm manifestările sub egida aniversării a 25 de ani de la înființarea UDMR. Anticipând aniversarea din acest an, 2014 a fost  anul comunității în județul Hunedoara, pentru că în centrul activității noastre a fost și  va rămâne munca în beneficiul comunității. Aniversarea celor 25 de ani marchează și un nou început, dă startul unui nou sfert de veac pentru UDMR”, a afirmat preşedintele UDMR Hunedoara, deputatul european Iuliu Winkler, duminică, în cadrul deschiderii oficiale a Zilelor Maghiare.  

La ceremonia de deschidere, care a avut loc la Casa de Cultură din Hunedoara, au participat ambasadorul Ungariei la București, Zákonyi Botond, Hegedüs Csilla, secretar general adjunct al UDMR responsabil cu problemele culturale, o delegație din județul Vas, Ungaria, condusă de vicepreşedintele Marton Ferenc, o delegație din orașul Várpalota din Ungaria înfrățit cu municipiul Petroșani, precum şi reprezentanţi ai judeţului Covasna.

 

”Acum şase ani am decis că în fiecare an vom reuni comunitățile maghiare din județ și în cadrul Zilelor Maghiare vom prezenta valorile, tradițiile noastre, patrimoniul cultural nu numai în cadrul comunităţii noastre, ci și majorității, contribuind astfel la păstrarea dialogului intercultural, care, de altfel, are o tradiție lungă în județul nostru”, a mai spus Iuliu Winkler.

 

Președintele Organizației municipale UDMR Hunedoara, Kofity Zoltán, și consilierul local Takács Aranka au salutat publicul în calitate de gazde ale evenimentului, Hegedüs Csilla a vorbit despre mesajul Congresului UDMR care a avut loc la Cluj și despre reconfigurarea Uniunii. La rândul său, ambasadorul Zákonyi Botond a vorbit despre faptul că Ungaria va sprijini în mod consecvent comunitatea maghiară din sudul Transilvaniei.

 

În cadrul ceremoniei, au fost decernate premiile  ”Barcsay Ákos”, distincție care a fost instituită  anul trecut, și este decernată personalităților care au obținut rezultate deosebite în munca lor în beneficiul comunității maghiare din județ. În acest an, Premiul ”Barcsay Ákos” a fost acordat protopopului romano-catolic Szász János, inspectorului școlar general adjunct profesor Máté Márta și lui Antal Amália care activează în cadrul societății civile din Lupeni. 

 

Evenimentul de deschidere a Zilelor Maghiare a continuat cu un program cultural, după care a urmat un concert rock. Manifestările Zilelor Maghiare din județul Hunedoara, ediția a VI-a, se desfășoară timp de 10 zile în 11 localități din județ, în perioada 1-10 mai. 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.