Szabó Ödön: Actualul sistem de învățământ îi suprasolicită pe elevi

24.10.2016 | Educaţie , Alegeri parlamentare
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Szabó Ödön: Actualul sistem de învățământ îi suprasolicită pe elevi

„Deși considerăm că extinderea învățământului în limba maghiară și construirea unui sistem educațional în limba maternă în România sunt poveste de succes, UDMR are un obiectiv nou: trebuie să construim școli moderne, cu programă școlară competitivă, să garantăm un învățământ de calitate copiilor. Este nevoie de renovarea și dotarea tuturor unităților școlare și trebuie să ne asigurăm că acestea sunt accesibile pentru cât mai mulți copii. Trebuie să mărim salariile dascălilor. Asta este tema noastră de casă!”, a declarat deputatul UDMR, Szabó Ödön, luni, 24 octombrie, la Oradea. 

Deputatul bihorean a vorbit despre prioritățile parlamentare ale UDMR în domeniul educației spunând că, în următoarele patru săptămâni, Uniunea își va prezenta pe toate forurile publice platforma electorală pentru următorul mandat, începând cu reforma învățământului, cu măsurile care servesc bunăstarea familiilor, dezvoltarea rurală și a infrastructurii, respectiv extinderea dreptului de folosire a limbii materne. 

Învățământul a reprezentat întotdeauna o prioritate maximă pentru UDMR. Educația în limba maternă este un instrument fundamental care servește la păstrarea identității comunității maghiare. Totodată, asigurarea unui învățământ de calitate este un obiectiv strategic pentru toți cetățenii acestei țări. Putem fi competitivi pe plan internațional doar dacă punem accentul pe o educație performantă”, a spus Szabó Ödön subliniind că elevii sunt suprasolicitați și „petrec mult mai mult timp învățând decât ar fi normal pentru vârsta lor”.

Deputatul de Bihor este de părere că sistemul de învățământ este viabil atât timp cât se concentrează asupra nevoilor copilului: „Sistemul de învățământ nu acordă atenție copiilor și, ca tată, îmi este greu să privesc cum acest sistem îmi nenorocește copiii. Le așează pe umeri o povară uriașă de care trebuie să îi scutim”.

Szabó Ödön a menționat că UDMR nu va permite ca situația să se agraveze, ci a optat pentru schimbare: va milita pentru un sistem de învățământ mai bun, mai performant.

Primul și cel mai important pas este reducerea materiei de studiu într-un mod eficient și eliminarea obligativității temelor de casă. Vrem cunoaștere temeinică și experiență, nu memorare”, a declarat candidatul UDMR, referindu-se la prioritățile Uniunii în acest domeniu.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.