Tánczos Barna: Politica fiscală a țării nu poate fi decisă printr-o moțiune simplă

07.11.2017 | Senat
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Tánczos Barna: Politica fiscală a țării nu poate fi decisă printr-o moțiune simplă

„Suntem convinși că politica fiscală a țării nu poate fi decisă printr-o moțiune simplă, ci în cadrul dezbaterilor și inițiativelor legislative din Comisia de buget-finanțe, iar apoi prin adoptarea bugetului anual. De aceea, sarcina UDMR astăzi nu este de a crea un echilibru între cele două formațiuni politice majore sau de a decide finalul disputei politice în favoarea vreuneia dintre părțile implicate. Moțiunea simplă, potrivit Constituției, este un instrument democratic prin care opoziția poate atrage atenția asupra diferitelor probleme. Totodată, constatăm că, prin moțiunea simplă inițiată împotriva ministrului de Finanțe, partidele de opoziție încearcă să profite de valul pe care strada l-a generat prin demonstrațiile recente din ultimele zile. UDMR nu trebuie să cadă în capcana disputelor dintre partidele de guvernământ și opoziție, prin urmare nu am susținut moțiunea simplă în plenul Senatului și am decis să ne abținem de la vot. Cu toate acestea, atunci când deciziile criticate privind politica financiară și fiscală vor ajunge pe masa Parlamentului, vom fi foarte activi și ne vom face auzit punctul nostru de vedere. În cadrul lucrărilor din comisiile de specialitate va trebui să amendam măsurile fiscale astfel încât acestea să creeze cât mai puține probleme antreprenorilor”, a declarat senatorul UDMR, Tánczos Barna, specialistul Uniunii în domeniul fiscal, după votul din  plen privind moțiunea simplă inițiată împotriva ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa.

Tánczos Barna  a precizat faptul că este nevoie de o politică fiscală predictibilă, în baza căreia întreprinzătorii își pot planifica activitatea pe termen mediu și lung.

”Una dintre bazele unei economii stabile este o politică financiară previzibilă. Dispozițiile fiscale pripite nu vor eradica economia neagră și fenomenul evaziunii fiscale, însă vor afecta semnificativ întreprinderile funcționale, aflate în dezvoltare. Fără intenția de a ne implica în această luptă politică, trebuie să spunem, totuși, că nu este deloc corect ca până la sfârșitul anului să nu fie încă clar ce modificări fiscale și financiare vor fi în vigoare din 2018”, a subliniat senatorul UDMR.

Tánczos Barna a precizat că atunci când măsurile fiscale inițiate de Guvern vor ajunge în Parlament, specialiștii UDMR vor contribui în mod activ la elaborarea unor prevederi care să fie cât mai transparente și cât mai ușor de implementat.

”Măsurile fiscale vor trebui modificate astfel încât acestea să nu cauzeze prea multe inconveniente și dificultăți antreprenorilor. La fel a fost și cazul Ordonanței de Urgență privind TVA split, ale cărei pericole le-am evidențiat de mai multe ori în comisiile Senatului și pe care nu le-am susținut în plenul Senatului. În cadrul dezbaterilor din Parlament, transparența și predictibilitatea vor continua să fie principiul fundamental pe care îl vom susține, fie că este vorba despre încasarea taxelor și impozitelor – când plata contribuțiilor vor trece în sarcina angajatului – sau de reducerea la 10 la sută a impozitului pe venit la persoanele fizice – măsură ce va genera pierderi imense pentru bugetele administrațiilor locale. Evident, susținem ideea reducerii impozitului pe venit. Considerăm că este o decizie bună, dar acest lanț ar trebui continuat și aceste măsuri trebuie luate astfel încât să nu fie în detrimentul nimănui", a subliniat Tánczos Barna.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.