Tánczos Barna: Senatul urmează să voteze reforma Codului Fiscal săptămâna viitoare - UDMR a formulat o serie de amendamente în cadrul lucrărilor Comisiei de buget-finanțe

23.11.2017 | Senat

„Comisia de buget-finanțe a Senatului a discutat miercuri OUG privind modificarea Codului Fiscal și amendamentele propuse la actul normativ. Nu a avut loc nici un vot, dar a fost evident, mai mult sau mai puțin, care sunt prevederile pe care Guvernul și coaliția majoritară din Parlament nu le sprijină, dar și aspectele în cazul cărora există șanse să fie modificate”, a declarat, ieri, senatorul UDMR, Tánczos Barna, la finalul ședinței Comisiei de buget-finanțe din Camera superioară a Parlamentului.

Legiuitorul UDMR a afirmat totodată că Uniunea a elaborat mai multe propuneri de modificare a Codului Fiscal, dintre care cea mai importantă se referă la posibilitatea de optare pentru 1% din impozitul pe cifra de afaceri.

„Propunem ca această formă de impozitare să nu fie obligatorie, iar companiile cu o cifră de afaceri de sub 1 milion de euro să poată opta pentru una din posibilitățile de impozitare fiscală: impozitul pe profit sau impozitul pe cifra de afaceri. Acesta din urmă favorizează mai degrabă întreprinderile orientate pe servicii, însă în cazul industriilor producătoare sunt mai puțin benefice, deoarece aceste sectoare sunt caracterizate de rate mai mici de  profit. Dacă această propunere va fi susținută - și poate că există o șansă în acest sens - atunci construcția noului Cod Fiscal va fi modificată semnificativ”, a subliniat Tánczos Barna.

El a adăugat că, dacă din 2018 va fi modificat regimul fiscal de impozitare de 1%, UDMR propune ca scutirea de impozit să fie în continuare disponibilă pentru profiturile reinvestite și să fie menținută posibilitatea de a aloca bani din impozitul datorat, într-o anumită măsură, pentru activități de sponsorizare și patronaj.

Senatorul Uniunii a mai spus că Uniunea a sprijinit, în cadrul lucrărilor din comisiile parlamentare, inițiativele legislative care vizează reglementarea problemelor din sectorul IT: ”Companiile din domeniul informatic se așteaptă la o creștere a costurilor totale salariale de 6-7 procente, ca urmare a diminuării impozitului pe venit la 10% și transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Această problemă trebuie rezolvată de Parlament deoarece este vorba despre un sector important. Situația este similară în domeniul cercetării”.

Tánczos Barna a subliniat faptul că una dintre preocupările principale ale UDMR privind modificările planificate la Codului Fiscal este că reducerea impozitului pe venitul persoanelor fizice de la 16% la 10% va genera, reduceri semnificative ale veniturilor administrațiilor publice locale, impozitul pe venit fiind una din sursele cele mai importante pentru bugetele primăriilor.

Problema administrațiilor locale trebuie abordată printr-un alt proiect de lege. În prezent, Camera Deputaților dezbate în regim de urgență proiectul de modificare al UDMR privind regimul finanțelor publice locale, prin care propunem ca, în cazul reducerii impozitului pe venit, în loc de actualul procent de 71,5%, din impozitele pe venit, 100%  să rămână în bugetul administrațiilor locale. În acest fel s-ar păstra nivelul încasărilor, iar noua rată a impozitului nu ar duce la pierderea veniturilor pentru administrațiile locale”, a explicat politicianul UDMR.

Tánczos consideră că la începutul săptămânii viitoare raportul privind modificarea Codului Fiscal va fi supus votului în Comisia de buget a Senatului, iar în cursul săptămânii legea va ajunge, probabil, și în plen.