Transpunerea în practică a Obiectivelor de dezvoltare durabilă nu va fi funcțională în absența unui context instituțional coerent

28.04.2017 | Parlamentul European

Consilierul de stat Borbély László a participat, între 25 și 27 aprilie, la o conferință desfășurată la Geneva, sub auspiciile Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru  Europa. La conferință, reprezentanții a  57  de  țări  au  discutat despre modalitățile de transpunere în practică a Agendei 2030.

Au fost prezenți Amina Mohamed – Secretar - General adjunct al ONU, Christian  Friis Bach –Secretar Executiv al Comisiei Economice ONU pentru Europa și alți reprezentanți ai organizației mondiale.

Borbély László a avut intervenții la sesiunea festivă organizată cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la înființarea Consiliului Economic al Națiunilor Unite și în cadrul grupului de discuții dedicat dezvoltării durabile la nivel regional. De asemenea, el a luat cuvântul, în calitate de conferențiar-invitat, la discuțiile privind continuarea activităților decise la reuniunea la nivel înalt pe tema economiei verzi, reuniune desfășurată anul trecut la Batumi.

„România are din 2008 o strategie de dezvoltare durabilă. Odată cu adoptarea Agendei 2030, a început un nou capitol, cel al transpunerii în practică a Obiectivelor de dezvoltare durabilă. Dintre cele 171 de țări membre ale Uniunii Interparlamentare,  Parlamentul României a fost primul care a adoptat, în 2016, o declarație consacrată acestor obiective – document pe baza căruia Guvernul lucrează la regândirea strategiei de dezvoltare durabilă. Încurând, în cadrul aparatului de lucru al Primului Ministru, se va constitui o nouă entitate, care va coordona acest domeniu”, a spus Borbély.

Este necesară cuantificarea obiectivelor pe baza datelor statistice. În interesul atingerii acestor obiective, România are nevoie de o gândire strategică, și totodată va trebui să-și consolideze contextul instituțional. Este foarte important să se introduce în societate o gândire de tip nou, să fie așezați la aceeași masa politicienii, reprezentanții sferei civice și participanții la viața universitară și academică.

În timpul conferinței de la Geneva, Borbély László s-a întâlnit cu Secretarul General al Uniunii Interparlamentare, cu președintele Comisiei Economice ONU pentru Europa și cu Jan Kubis, fost Secretar-general adjunct al Comisiei.