UDMR a cerut explicații ministrului Agriculturii în privința problemelor sectoriale (AUDIO)

23.02.2016 | Agricultură , Uniunea Europeană , Protecţia monumentelor istorice
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR a cerut explicații ministrului Agriculturii în privința problemelor sectoriale (AUDIO)

Problema decalării plății subvențiilor APIA, abuzurile, interpretările eronate și respingerea nejustificată a aplicațiilor la proiectele UE, respectiv lipsa de predictibilitate din sistemul de  finanțare, au fost câteva din subiectele amintite de UDMR în interpelarea adresată în cadrul Orei Guvernului, ministrului Agriculturii, Achim Irimescu. Acesta a fost prezent marți, 23 februarie, în Parlament, pentru a răspunde solicitării venite din partea UDMR, de a prezenta un raport cu privire la situația dificilă din agricultură.

Grupul parlamentar UDMR a abordat trei tematici importante, care îngreunează viața de zi cu zi a agricultorilor. Una dintre acestea, probabil cea mai însemnată provocare din domeniu, se referă la lipsa agriculturii bazate pe cunoaștere. În ultimii ani, deși s-au cheltuit sume exorbitante pentru așa-zisa formare profesională în agricultură, rezultatele nu sunt nici pe departe satisfăcătoare. Rezultatele din agricultură, atât cele din fermă, cât și cele la nivel macro, depind de deciziile luate de fiecare fermier în parte. Atâta timp cât nu reușim să depășim stadiul agriculturii rudimentare, extensive, și să trecem la una intensivă, bazată pe cunoaștere, România rămâne o colonie agricolă, care exportă produse agricole primare și le aduce înapoi sub formă procesată, cu valoare adăugată”, a declarat Tánczos Barna, liderul grupului UDMR din Senat.

Printre problemele majore cu care se confruntă agricultura din România, se numără lipsa de pregătire profesională reală a fermierilor, lipsa de predictibilitate din sistemul de finanțare, întârzierile la plata subvențiilor, exagerările funcționarilor și implementarea eronată a unor idei și principii corect formulate. Predictibilitatea şi menținerea unor sisteme de finanțare-stimulare pe perioade de 5-10 ani ar putea însemna punctul de plecare în reformarea agriculturii românești.

Ministrul de resort a explicat, în raportul său, că sistemul informatic al APIA era nepregătit și nefuncțional, iar din această cauză a fost imposibilă efectuarea plăților.

Senatorul UDMR, Tánczos Barna, a adus în atenția ministrului, în contextul măsurilor de sprijin ale UE pentru reabilitarea zonelor urbane degradate, să acorde mai multă atenție monumentelor din categoria B.

Conservarea moștenirii rurale este și responsabilitatea ministerului, atâta timp cât PNDR are o submăsură destinată restaurării monumentelor istorice. Considerăm că reabilitarea și conservarea unor monumente istorice este mult mai importantă decât schimbarea țiglelor sau a chiuvetei și toaletelor în căminele culturale din perioada comunistă. De aceea, vă solicit public, ca în cadrul ghidului solicitantului pentru măsura 7.6 să prevedeți bugete separate pentru cele doua activități: reabilitarea monumentelor istorice de categoria B și modernizarea căminelor culturale”, a conchis senatorul UDMR, Tánczos Barna.

Fişier audio:
Declarația senatorului Tánczos Barna


Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.