UDMR a votat pentru majorarea salariilor bugetarilor

07.06.2017 | Camera Deputaţilor

UDMR a votat pentru majorarea salariilor bugetarilor

„Grupul UDMR din Camera Deputaților a votat în favoarea salarizării unice, care prevede o mărire de 25 la sută a salariului de bază al bugetarilor și asigură o grilă de salarizare mai clară și previzibilă, o indemnizare echitabilă pentru angajații din administrația publică. Această lege prevede soluții și pentru salariul pedagogilor, slujba de dascăl devenind, astfel, una mai atractivă. Așa cum am promis în campania electorală a alegerilor parlamentare, am mărit salariile de bază ale pedagogilor cu 25 la sută, care se vor completa din 1 martie 2018 cu o nouă mărire, de 20 la sută. Sprijinim un model de carieră previzibil pentru funcționarii din administrațiile publice, salarii direct proporționale cu nivelul responsabilității funcției. Proiectul de lege adoptat astăzi prevede un drept de decizie mai mare pentru autoritățile locale, comparativ cu legislația în vigoare. Noi am accentuat și în cadrul dezbaterilor din plen, că aceste măriri salariale sunt necesare, însă trebuie elaborat și un plan de acțiune fezabil, din punct de vedere al bugetării, pentru implementarea acestei legi. Având în vedere faptul că Guvernul și-a asumat responsabilitatea garanțiilor alocării bugetului necesar, trebuie să își asume și responsabilitatea aplicării acestei legi”, a arătat liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, după ce Camera inferioară a Parlamentului, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege privind grila unică de salarizare a personalului plătit din fonduri publice. Deputatul UDMR din județul Mureș, Csép Éva Andrea, secretarul Comisiei de Muncă și Protecție Socială a Camerei Deputaților, a spus cu privire la lucrările din comisiile de specialitate legate de acest proiect legislativ,  că UDMR a formulat, pe lângă propunerile depuse în senat, alte douăzeci de propuneri de modificare a acestui act normativ.

„Legea salarizării adoptată azi aduce mulțumiri din mai multe puncte de vedere, dar și unele nemulțumiri. Salariul de bază al bugetarilor va crește cu 25 la sută din ianuarie 2018 și gradual până în 2022. Dacă ajunge la valoare maximă prevăzută de lege, înainte de 2022, la prima, sau oricare creștere graduală, atunci salariul acestor persoane nu va mai crește în continuare”, a arătat deputatul UDMR din județul Mureș Csép Éva Andrea, secretarul Comisiei de Muncă și Protecție Socială, după votul din plen.

„Actul normativ prevede standardizarea salariilor angajaților care, deși au aceleași atribuții și sunt încadrați la același nivel salarial în instituții similare, aveau până acum o retribuție netă diferită”, a afirmat deputatul UDMR, Csép Éva Andrea, și a mai adăugat: ”Noutatea față de varianta de lege adoptată în Senat constă în faptul că, la propunerea UDMR, directorii Direcțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor vor beneficia de un nivel de salarizare echivalent cu cel din structurile centrale. Totodată, în cazul funcțiilor de conducere din administrațiile publice locale, am reușit să menținem criteriul de performanță în stabilirea nivelului salarial. Astfel, liderii administrațiilor locale beneficiază, de asemenea, de un spor de 25 la sută în cazul implementării cu succes a proiectelor europene. Până în prezent acest spor se acorda numai funcționarilor din administrație, participanți la derularea proiectelor. Este o măsură importantă, deoarece contribuția edililor locali este determinantă în derularea cu succes a proiectelor, de aceea am decis să extindem sfera beneficiarilor, iar după fiecare proiect derulat cu succes, și primarii, respectiv viceprimarii vor putea primi acest spor salarial. Considerăm că, prin această măsură, stimulăm intenția administrațiilor de a accesa fonduri europene”. Csép Andrea, deputatul Uniunii, a mai spus că au fost echilibrate salariile din administrațiile locale și județene, conform ierarhiei administrative din cadrul acestor instituții:”Salariile primarilor și președinților de consilii județene pot fi cele mai mari din cadrul instituției administrative. Prevederea a fost necesară datorită numeroaselor situații întâlnite în care persoana aflată la conducerea primăriei sau consiliului județean, având responsabilități și atribuții mult mai largi decât orice angajat din cadrul instituției respective, primea un salariu mai mic decât o parte dintre funcționarii aceleiași instituții. În conformitate cu legislația actuală, salariile angajaților din primării sau consilii județene nu pot fi mai mari decât retribuția vice-primarului sau vice-președintelui consiliul județean”, a precizat deputatul UDMR.

În conformitate cu Legea salarizării unice adoptată azi, începând cu luna ianuarie 2018, salariul de bază al cadrelor didactice din învățământ va fi mai mare cu 25%, iar din martie anul viitor se prevede o nouă mărire, de 20%. Din 1 decembrie 2018 pedagogii vor primi un spor de suprasolicitare neuropsihică de 10%.

Nu trebuie să uitam că responsabilitatea garanțiilor bugetare revine partidului de guvernământ și coaliției de guvernare. Credem ca va fi nevoie de o permanentă comunicare, anuală, din partea Guvernului privind capacitatea de finanțare din bugetul de stat a acestei legi.

Camera Deputaților a adoptat Legea salarizării unice în calitate de for decizional. Legea urmează să fie promulgată de președintele țării.