UDMR: Am sesizat autoritățile competente cu privire la declarația făcută de Traian Băsescu și manifestările discriminatorii din mass-media

21.06.2017 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR: Am sesizat autoritățile competente cu privire la declarația făcută de Traian Băsescu și manifestările discriminatorii din mass-media

În ultimele 24 de ore mai multe canale media din România – Realitatea TV, Nașul TV, B1TV și Digi24 – au difuzat discursuri naționaliste, extremiste, care discriminează comunitatea noastră, iar fostul șef al statului a atacat public dezideratul legitim al comunității maghiare de a consacra ziua de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare. În această după-amiază am sesizat autoritățile competente ale statului pentru a remedia pe cale legală această situație”, a declarat președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, după ce UDMR a trimis două sesizări la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și respectiv la Consiliul Național al Audiovizualului.

Președintele executiv a subliniat că Uniunea nu a cerut nimic inedit, şi că propunerile legislative ale UDMR nu aduc nici un prejudiciu drepturilor majorității.

Am putut fi martorii manipulării și a propagandei  naționaliste în aceste zile. Este inacceptabil ca un fost șef al statului să ceară maghiarilor din România să sărbătorească ziua de 15 martie la Budapesta. Maghiarii din România au drepturi în această țară, în care s-au născut! Este o declarație schizofrenică dacă stăm să ne gândim că, în timpul mandatului său de președinte, cu ocazia comemorărilor din 15 martie, a adresat mai multe mesaje de sprijin comunității noastre și el însuşi a promulgat legea care declară zilele sărbătoririi comunităților tătarilor și a rromilor din România”, a afirmat Porcsalmi Bálint.

Acesta a adăugat: „Să nu uităm că Traian Băsescu a cerut de două ori încrederea, voturile maghiarilor la alegerile prezidențiale, iar acum jignește profund această comunitate.

Liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila,a declarat că afirmațiile de azi ale fostului șef al statului sunt jignitoare și instigă la ură. Cseke a amintit că președintele Partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu, a transmis, în calitate de președinte al României, cu prilejul comemorărilor de 15 martie din 2006, următorul mesaj: „Felicit Republica Ungară, pe maghiarii de pretutindeni cu ocazia Zilei de 15 martie, a cărei semnificaţie este un prilej de reflecţie pentru prezent şi viitor”. În 2009 a susținut urnătoarele:„Înţeleg sentimentul de mândrie care vă cuprinde în această zi şi sunt alături de dumneavoastră în momentele de sărbătoare. Maghiarii au dat dovadă în decursul istoriei că sunt un popor iubitor de libertate. Au dovedit-o şi în anul 1956 când s-au ridicat împotriva dictaturii comuniste. Au dat Europei şi întregii lumi oameni cu performanţe deosebite în viaţa ştiinţifică, culturală sau sportivă. Înţeleg mândria dumneavoastră de a fi maghiar şi cred că acest sentiment de mândrie are motive întemeiate”.

În 2010, Traian Băsescu a transmis în mesajul său de 15 martie membrilor comunității noastre: „Ziua de 15 martie este comemorată ca ziua de sărbătoare a maghiarilor de pretutindeni, așa cum Ziua Națională a României este un moment emoționant pentru fiecare român, indiferent pe ce meridian al globului s-ar afla. Evenimentele evocate reprezintă atât revoluția pașoptistă din Ungaria, parte integrantă a valului revoluționar care a cuprins Europa in anii 1848-1849, cât, chiar mai mult decât atât, și anume aspirațiile maghiarilor, ale românilor și celorlalte națiuni europene, legate de valorile modernizării și emancipării naționale".

„Așa cum putem vedea din exemplele de mai sus, acum câțiva ani Traian Băsescu era de părere că maghiarii din România au dreptul de a sărbători ziua de 15 martie și a considerat ideile luptei pentru libertate ale maghiarilor formulate în timpul revoluției pașoptiste ca fiind general valabile. Azi, el critică inițiativa noastră de consacrare a acestei zile ca sărbătoare oficială a maghiarilor din România și îi numește ticăloşi pe cei care au sprijinit în comisiile de specialitate din Senat acest proiect de lege. Mai mult, parlamentarii PMP au protestat azi cu tricolor pe braț împotriva dezideratelor legitime ale comunității maghiare din România. UDMR nu a cerut nimic altceva în acest proiect de lege, decât de ceea ce se bucură deja alte minorități naționale din țară, cum sunt tătarii şi rromii. În aceste condiții nu înțelegem manifestările naționaliste ale fostului președinte și ale PMP”, a spus astăzi liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.