UDMR: Am votat în favoarea securității juridice pentru persoanele aflate în șomaj tehnic

04.04.2020 | Actualitate politică

Companiile care au solicitat sprijin de la stat în perioada stării de urgență pentru a-și plăti angajații aflați în șomaj tehnic nu pot desființa posturile. Angajatorul este obligat să păstreze angajații care se reîntorc din șomaj tehnic pentru o perioadă egală cu zilele pentru care a solicitat acest sprijin. Plenul Camerei Deputaților a votat astăzi această propunere în calitate de for decizional care va intra în vigoare numai după promulgarea de către președintele țării și publicarea în Monitorul Oficial.

În conformitate cu ordonațele de urgență în vigoare în prezent, angajatul primește de la stat 75% din drepturile salariale, în cazul în care, pe perioada unei situații de urgență este timis în șomaj tehnic, la solicitarea angajatorului. Valoarea sprijinului nu poate depăși 75% din salariul mediu pe țară. Fondurile sunt alocate de către Guven din Fondul de ajutoare pentru șomaj și transferate angajatorului, care, după achitarea impozitelor și contribuțiilor obligatorii, transmite restul sumei angajaților săi aflați în șomaj tehnic. Noua prevedere era necesară pentru a oferi securitate juridică angajaților aflați în șomaj tehnic.