UDMR: Am votat pentru neimpozitarea pensiilor - este un prim pas, însă nu suficient

05.01.2017 | Camera Deputaţilor
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR: Am votat pentru neimpozitarea pensiilor - este un prim pas, însă nu suficient

“La fel cum spuneam și în campania electorală, UDMR consideră necesară reevaluarea sistemului de impozitare a pensiilor, fiind inacceptabil ca statul să supună impozitării pensiile mici. În cadrul lucrărilor din comisii, UDMR a propus impozitarea pensiilor speciale”, a declarat ieri deputatul UDMR, Erdei-Dolóczki István, în urma votului pentru modificarea Legii Codului Fiscal.

Erdei-Doloczki István a precizat faptul că UDMR a propus în dezbaterile din comisii, ca doar pensiile speciale peste 2.000 de lei să fie impozitate, iar restul să fie neimpozitate, fără stabilirea unui plafon. Amendamentele PNL și UDMR au fost respinse de majoritate.

”Potrivit proiectului de lege adoptat azi în sesiunea extraordinară, pensiile mai mici de 2.000 de lei nu vor mai fi impozitate, iar pensionarii vor  fi scutiţi de la plata contribuţiei asigurărilor sociale de sănătate. Totodată, a fost eliminat plafonul maxim al bazei lunare de calcul a CASS, care fusese introdus de la 1 ianuarie. Consider că este un prim pas spre normalitate, practic a fost mărit pragul peste care pensionarii sunt obligați să plătească impozit pe venit”, a precizat deputatul UDMR, Erdei-Dolóczki István.

Deputatul UDMR de Mureș, Csép Éva Andrea, secretar al comisiei de muncă și protecție socială, a declarat: „În 2016, pensionarii al căror venit depășește 1.050 lei erau impozitați cu 16 la sută și obligați la plata asigurărilor de sănătate în valoare de 5,5 procente. Ceea ce înseamnă că o persoană a cărei pensie este 1.200 lei, a plătit statului 42 lei din această sumă. Actuala modificare legislativă nu este cea mai bună soluție, dar pe termen scurt este un prim pas pentru îmbunătățirea situației pensionarilor. UDMR va munci în viitor pentru ca această obligativitate de impozitare să vizeze exclusiv pensiile speciale”.

Deputatul UDMR de Mureș a atras atenția asupra importanței elaborării unui program de corelare a pensiilor  - obiectiv inclus de UDMR în programul electoral - și care ar avea ca scop eliminarea inechităților dintre diversele categorii de pensionari 

În primul rând este necesară indexarea venitului minim garantat pentru pensionari, care în prezent este în valoare de 400 lei. Acest aspect este inclus și în programul de guvernare, dar UDMR susține ferm aplicarea acestei măsuri”, a precizat Csép Andrea Eva.

 

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.