UDMR: Avem nevoie de o reformă în domeniul sănătății, orientată pe nevoile pacientului, nu pe schimbarea permanentă a miniștrilor – legiuitorii Uniunii nu au votat în favoarea moțiunii simple pentru demiterea ministrului Sănătății

07.05.2018 | Camera Deputaţilor
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR: Avem nevoie de o reformă în domeniul sănătății, orientată pe nevoile pacientului, nu pe schimbarea permanentă a miniștrilor – legiuitorii Uniunii nu au votat în favoarea moțiunii simple pentru demiterea ministrului Sănătății

„Sistemul de sănătate se confruntă cu numeroase probleme: procedura de decontare către Casa de Asigurări trebuie regândită urgent, iar în concordanță cu sporurile salariale trebuie modificat și bugetul spitalelor, altminteri nu vor dispune de fondurile necesare pentru acordarea acestor sporuri. Totodată, medicii de familie au nevoie de mai mult sprijin și trebuie găsită o soluție pentru lipsa vaccinurilor”, a atras atenția, luni, deputatul UDMR, dr. Vass Levente, în cadrul dezbaterii din plenul Camerei Deputaților a moțiunii simple inițiate împotriva ministrului Sănătății.

„În ultimii 27 de ani Ministerul Sănătății a fost condus de 27 de miniștri diferiți. Nu schimbarea permanentă a acestora va soluționa problemele sistemului sanitar”, a subliniat Vass Levente.

Secretarul Comisiei de Sănătate din Camera inferioară a Parlamentului a adăugat că avem nevoie de o reformă eficientă în domeniul sănătății, orientată pe nevoile pacientului, iar sporurile salariale trebuie să reflecte o calitate sporită a serviciilor în sistemul sanitar.

Deputatul din județul Mureș a reiterat faptul că un act normativ adoptat în 2011 stipulează: cuantumul salariilor poate fi cel mult 70% din bugetul total al spitalelor. În 2012, însă, o OUG a șters această prevedere, astfel că nu există nicio garanție legală conform căreia spitalele să primească mai multe fonduri pentru a acoperi sporurile salariale. "Situația creată în jurul sporurilor din sistemul sanitar atrage atenția asupra faptului că avem nevoie de o strategie amplă, cuprinzătoare, pe termen lung", a menționat deputatul UDMR.

Nu în ultimul rând, a subliniat Vass Levente, ministerul nu a elaborat nici până în prezent normele de aplicare a legii, prin care se extinde dreptul folosirii limbii materne pentru minorități în instituțiile care oferă servicii de sănătate și servicii sociale: ”Membrii comunității noastre au un drept, garantat prin lege, de a avea acces la serviciile de sănătate și cele sociale în limba maternă în localitățile unde ponderea maghiarilor depășește pragul procentual prevăzut de lege. Parlamentul a adoptat, la începutul anului trecut, propunerea UDMR în această privință, dar ministerul de resort nu a elaborat, încă, normele de implementare a legii, prin urmare dispozițiile acesteia nu pot fi aplicate. În cadrul discursului meu din plen, am cerut astăzi șefului Ministerului Sănătății să adopte măsurile necesare pentru ca membrii comunității maghiare să beneficieze de drepturile garantate prin lege".

Deputații Uniunii nu au votat moțiunea simplă inițiată împotriva ministrului Sănătății.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.