UDMR: Avem nevoie de un sistem aplicabil pentru achizițiile publice – am depus un proiect de lege în acest sens

30.06.2017 | Camera Deputaţilor
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR: Avem nevoie de un sistem aplicabil pentru achizițiile publice – am depus un proiect de lege în acest sens

Grupul parlamentarilor UDMR a depus proiectul de act normativ pentru modificarea Legii achizițiilor publice. În urma discuțiilor purtate cu reprezentanții liderilor din administrațiile locale, s-a evidențiat că problemele semnalate de legiuitorii Uniunii în momentul adoptării Legii achizițiilor publice în vigoare sunt considerabile. Vice liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Szabó Ödön, a declarat: „Au primit multe propuneri pentru simplificarea procesului de achiziții publice, pentru că prevederile curentei legi sunt, adesea, inaplicabile”.

UDMR a fost singura formațiune politică care nu a votat în favoarea Legii achizițiilor publice. Deputatul UDMR, Antal István, a depus în numele Uniunii peste 60 de propuneri de modificare în timpul lucrărilor din comisiile de specialitate din cele două Camere ale Parlamentului, pentru a crea o lege aplicabilă, în conformitate cu directivele Uniunii Europene. Aceste propuneri de modificare au fost, însă, respinse. Astfel, în ziua de azi, achizițiile publice din administrațiile locale decurg foarte greoi, legea nu este aplicabilă. Dacă se sparge o conductă de apă și se strică un robinet, poți achiziționa unul nou doar prin SEAP, oricât de mic ar fi prețul lui, sau oricât de urgent ar fi nevoie de el. De multe ori acest proces inhibă eficacitatea administrațiilor locale și presupune o birocrație inutilă”,  a spus deputatul UDMR din județul Bihor, Szabó Ödön, care a amintit că vechea lege a achizițiilor publice prevedea că procurarea obiectelor sau a serviciilor cu preț foarte mic nu necesită sistemul SEAP.

Mai trebuie să amintim că multe companii aleg să nu fie prezente cu serviciile lor pe SEAP, pentru că trebuie să plătească 2,5 lei pentru fiecare listare, ori la produsele cu preț mic, pentru un șurub sau un cui, acest cost nu rentează. Am căutat soluții pentru aceste probleme împreună cu colegii noștri din administrațiile locale, iar azi am depus un proiect de lege nou în acest domeniu. Una din prevederile acestui nou proiect de lege ar fi stabilirea unui plafon de 10.000 de lei pentru achiziția unor produse și servicii cu cost foarte mic. Adică, dacă se strică o clanță să o putem repara sau să putem procura una nouă, fără SEAP”, a explicat deputatul UDMR.  

Totodată credem că prevederea legii, conform căruia principiul calitate-preț se aplica doar în cazul drumurilor județene și a celor transnaționale, este una discriminativă: “Calitatea este un lucru de care administrațiile locale trebuie să țină cont atunci când efectuează o achiziție publică chiar dacă este vorba modernizarea infrastructurii de apă-canal sau de reabilitarea unei clădiri publice. În momentul de față principiul care trebuie urmat, conform legii, este doar prețul. Astfel, ajungem să avem lucruri ieftine și prost făcute, de care oamenii sunt nemulțumiți”, a afirmat deputatul Szabó Ödön.

Deputatul de Bihor a mai amintit că noua propunere legislativă a UDMR prevede și un lucru care, într-o țară normală, ar trebui să fie subînțeles, dar din păcate nu este. Și anume că normele de aplicare nu ar trebui să modifice legea. Cu toate acestea, în cazul achizițiilor publice, acest lucru s-a întâmplat des. Astfel, în noua propunere este prevăzut clar că nici o normă de aplicare, nici un ordin ministerial nu poate să fie contradictoriu cu litera legii: „În mai multe cazuri primarii au fost persecutați pentru că Înalta Curte de Casație şi Justiţie sau alte organe de control s-au folosit de aceste contradicții legislative. Mulți s-au plâns că Parlamentul nu și-a exercitat datoria și nu a formulat legi clare, dar de fapt normele de aplicare au fost cele care au îngreunat și mai mult o lege a achizițiilor publice și așa neclară. UDMR urmărește să soluționeze această problemă”.

Szabó Ödön a precizat că va solicita o dezbatere rapidă în cazul acestui proiect de act normativ, pentru că ar soluționa o problemă cu care se confruntă toate comunitățile locale și administrațiile acestora. Proiectul de lege a fost semnat și de reprezentanții celorlalte partide politice din Parlament.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.