UDMR cere demersuri urgente din partea autorităților pentru rezolvarea situației cimitirului din Valea Uzului

02.05.2019 | Camera Deputaţilor
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR cere demersuri urgente din partea autorităților pentru rezolvarea situației cimitirului din Valea Uzului

UDMR solicită remedierea urgentă și decisivă a situației cimitirului din Valea Uzului printr-o scrisoare oficială transmisă unor instituții, semnată de președintele Uniunii, Kelemen Hunor, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila și chestorul Senatului, Tánczos Barna. În scrisoare sunt evidențiate prevederile legale care au fost încălcate atunci când s-a amplasat monumentul din beton și unele cruci destinate memoriei soldaților români pe mormintele încă neinscripționate ale soldaților maghiari.

„Situația ar putea genera tensiuni între comunitatea română și cea maghiară. Deși nu contestăm dreptul de a amplasa monumente comemorative soldaților, în adresa oficială atragem atenția că, prin monumentele amplasate în Valea Uzului, au fost încălcate prevederi legale și un acord internațional ratificat de România privind mormintele soldaților. Totodată, autoritățile locale din Dărmănești, județul Bacău, au încălcat grav dreptul de proprietate atunci când au demarat proceduri și au amplasat monumente în cimitirul care se află în domeniului public al comunei Sânmartin din județul Harghita”, a declarat liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila. 

În adresa oficială este subliniat și faptul că banii publici alocați acestor demersuri au fost cheltuiți ilegal având în vedere faptul că cimitirul nu este al localității care a demarat procedurile de achiziții publice.

Adresa oficială a fost trimisă Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerului Culturii și Identității Naționale, prefecților județelor Harghita și Bacău, Curții de Conturi, și conducerilor Agenției Naționale pentru Achiziții Publice și a Inspecției de Stat în Construcții. UDMR cere oprirea procedurilor de construcție până la clarificarea situației legale în vederea evitării unui conflict între comunitățile locale.

”Considerăm că inițiativa primăriei localității băcăuane este ilegală și ofensatoare, pentru că unele cruci din beton destinate memoriei soldaților români au fost amplasate pe mormintele încă neinscripționate ale soldaților maghiari. Această situație este revoltătoare și inacceptabilă pentru noi toți și pe termen scurt ar putea provoca tensiuni între cele două administrații, între comunitățile românești și maghiare”, se arată în scrisoare.

 Korodi Attila a afirmat: „Trebuie găsită o soluție pentru a comemora soldații români căzuți în cele două războaie mondiale fără denigrarea memoriei soldaților maghiari din cimitir”.

 

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.