UDMR: Din bugetul pe anul viitor vor fi făcute investiții în Transilvania importante, dar avem încă îndoieli cu privire la finanțarea adecvată a administrațiilor locale

22.12.2017 | Actualitate politică

„La propunerea UDMR, în 2018 mai multe investiții în Transilvania vor putea continua sau vor demara cu fonduri de la bugetul de stat. Rezultatele eforturilor Uniunii sunt alocarea fondurilor pentru modernizarea aeroporturilor transilvănene sau pentru investiții cum este cea în dezvoltarea Spitalului Județean de Urgență Zalău. Cu toate acestea, avem îndoieli cu privire la modul în care va fi rezolvată finanțarea administrațiilor locale, în procesul de execuție a bugetului, a cărui formulă de calcul se va schimba considerabil anul viitor și care va aduce beneficii în primul rând localităților mici. Având în vedere că Legea bugetului este, în multe privințe, favorabilă comunității maghiare din Transilvania și că multe dintre propunerile noastre au fost acceptate în cadrul dezbaterii parlamentare, am votat în favoarea bugetului de stat pentru anul 2018", a declarat senatorul UDMR, Tánczos Barna, membru în Comisia de buget-finanțe a Senatului, după votul final din Parlament.

Prioritatea pentru noi este dezvoltarea aeroporturilor din Transilvania
„Aeroporturile contribuie în mod considerabil la dezvoltarea economiei regiunii din care fac parte, astfel că pentru UDMR este o prioritate fiecare dezbatere bugetară care solicită fonduri pentru modernizarea acestora. 2018 va fi al doilea an în care UDMR propune alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru aeroporturile din Oradea și Târgu Mureș. În acest an, aeroporturile din Transilvania au beneficiat de finanțare de la bugetul de stat în valoare de milioane de lei, iar de anul următor, Aeroportul Târgu Mureș va primi o finanțare de 40 de milioane de lei, iar aeroportul din Oradea va primi peste 10 milioane de lei pentru acoperirea lucrărilor de modernizare. În plus, în 2018, Legea bugetului va aloca 10 milioane de lei pentru Aeroportul Satu Mare, ca urmare a propunerilor UDMR”, a declarat Tánczos Barna.

Spitalul Județean din Sălaj va beneficia de sprijin de la bugetul de stat
„UDMR a solicitat aproximativ 14 milioane de lei pentru extinderea și modernizarea cabinetelor de medicină ambulatorie și a sălilor de operație din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Zalău. Acest proiect nu a fost, inițial, inclus în proiectul de buget, iar la inițiativa Uniunii, Guvernul va finanța investiția spitalului anul viitor", a spus Erdei-Dolóczki István, membru în Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților.

Am menținut valoarea punctului de pensie
La propunerea UDMR, Legea bugetului prevede, de asemenea, ca în prima jumătate a anului viitor valoarea punctului de pensie să fie menținută la 1.000 lei. ”Este necesar să se menționeze acest lucru în lege pentru a clarifica și garanta că această valoare minimă este menținută până la 1 iulie, după care, prin intermediul unei OUG, va crește cu 10%", a spus Erdei-Dolóczki István.

Am redus consecințele negative ale Legii bugetului asupra administrațiilor locale care dispun de rezerve financiare
În bugetul de anul viitor, formula de finanțare pentru administrațiile locale variază cel mai mult. După cum se știe, impozitul pe venit al persoanelor fizice este redus de la 16 la 10% din luna ianuarie, care este una dintre cele mai importante surse de venit pentru administrațiile locale. Ca urmare a măsurii, acestea rămân fără o sumă importantă de bani în visteria locală, sumă care trebuie compensată sub o anumită formă. „UDMR a propus ca venitul din impozitul pe venit trebuie să rămână în procent de 100 la sută la bugetele locale, față de actualul procent de 71,5% . Inițiativa noastră a fost votată în Comisia de buget-finanțe, dar în timpul dezbaterii în plen, discursul anti-UDMR al reprezentantului PNL din Alba și argumentele formulate împotriva propunerii noastre au descurajat pe mai mulți parlamentari liberali, dintre cei prezenți, și mulți nu s-au mai aflat în sală în momentul votului. Reprezentanții coaliției și-au menținut punctul lor de vedere, ca urmare, propunerea noastră a fost respinsă de Parlament”, a declarat legiuitorul Uniunii.
„Un aspect acceptabil al formulei de finanțare elaborată de Guvern este că fiecare administrație locală va avea un cost minim de funcționare de 750 de lei pe locuitor. În același timp, această sumă nu poate fi mai mică de 1 milion de lei pentru localitățile mici, cel puțin 3 milioane pentru orașe și cel puțin 5 milioane pentru municipii. Această soluție favorizează, în primul rând, comunitățile mici, deoarece există numeroase primării care nu pot asigura banii necesari pentru cheltuieli din veniturile proprii. Este un aspect pozitiv faptul că, de acum înainte, vor avea o finanțare sigură. UDMR are rezerve cu privire la bugetele orașelor și municipiilor, iar mare parte a amendamentelor noastre propune majorarea finanțării pentru această categorie. Ca urmare a scăderii impozitului pe venit pentru persoanele fizice, sunt mai puțini bani disponibili, în timp ce în aceste UAT-uri ar fi foarte important să se asigure costurile de dezvoltare, deoarece au un potențial semnificativ în acest domeniu", a subliniat Erdei-Dolóczki István. Potrivit afirmațiilor sale, pentru a echilibra acest decalaj, a fost creat un sistem de corecție bugetar, pentru a se asigura că, în 2018 nici o administrație locală nu ar putea avea un buget mai mic decât în 2017. Dacă indicatorii primului semestru vor semnala faptul că bugetul anual va fi mai mic în anul respectiv, atunci Guvernul va trebui să îl corecteze la sfârșitul primului semestru. Excepțiile de la această prevedere vor fi primăriile care vor avea excedent bugetar din 2016 și 2017.
„Proiectul de buget, la stabilirea sumelor provenite din redistribuirea TVA, se bazează și pe rezervele bugetare ale administrațiilor locale, din 2016 și 2017. Administrațiile locale care dețin fonduri la sfârșitul anului 2017 vor primi o sumă mai redusă la realocare decât ar fi primit, de altfel, prin formula de calcul. O sumă echivalentă cu jumătate din economiile lor va fi dedusă din încasările care urmează să fie realocate. UDMR a sugerat că la calculul deducerii să nu fie luată în calcul valoarea sumelor economiste pentru implementarea proiectelor UE sau pentru finalizarea proiectelor specifice. În medie, ele reprezintă 80% din economiile administrațiilor locale, astfel încât acestea sunt afectate de doar 20% din formula de corecţie. Acest lucru a fost acceptat ca un compromis de către plen, cu toate acestea nu putem fi complet mulțumiți de acest nou sistem, deoarece, chiar dacă, la inițiativa noastră, într-o măsură mai mică, aceasta încă penalizează administrațiile locale performante", a afirmat deputatul Uniunii, membru în Comisia de buget-finanțe a Camerei.

Creșterea economică de 5,5 la sută este posibilă pentru anul viitor
"Bugetul din 2018 preconizează o creștere a PIB-ului de 5,5%. Cu creșterea de peste 7% din acest an, cred că acesta este un proiect viabil și realizabil, indicând o creștere sănătoasă și deloc suprarealistă. Ținta de 3% pentru deficitul bugetar corespunde cu angajamentele europene ale țării, dar, probabil, în a doua jumătate a anului, Guvernul va putea să mențină acest obiectiv numai prin unele măsuri de reducere a costurilor. În fondul de asigurări sociale, se va vedea impactul reducerii impozitului pe venit și al noului sistem de  contribuții la sistemul de asigurări sociale, deoarece contribuțiile la asigurările sociale au fost incluse în cuantumul salariilor brute și, prin urmare, angajatorii sunt, practic, obligați să aplice o majorare a salariului brut dacă vor să mențină salariul net al angajaților. În cazul Bugetului asigurărilor sociale, Guvernul poate să mizeze pe 20 de miliarde de lei venit suplimentar, în mod evident, în detrimentul impozitului pe venitul personal", a conchis Tánczos Barna, membru în Comisia de buget-finanțe din Senat.
El a adăugat că ceea ce ar putea constitui o sursă importantă de venituri pentru buget, ar fi accesarea fondurilor UE deoarece, dacă economia este alimentată cu mai mulți bani într-o asemenea formă, aceasta se reflectă și în buget. Guvernul se așteaptă la o creștere de 30% anul viitor față de 2017 a absorbției fondurilor europene.