UDMR Hunedoara și-a prezentat programele electorale pentru localitățile din județ

22.05.2016 | Hunedoara , Alegeri locale
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR Hunedoara și-a prezentat programele electorale pentru localitățile din județ

Candidații UDMR Hunedoara pentru alegerile locale și-au prezentat programele electorale, sâmbătă, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Reprezentanților Județeni (CRJ) care a avut loc la Casa Maghiară din Deva.  Gazda evenimentului a fost președintele UDMR Deva, Pogocsán Ferdinánd, iar moderatori parlamentarul european Iuliu Winkler, președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR, și Kun-Gazda Kinga Viola, președintele Organizației de Femei a UDMR Hunedoara.

Mesajul președintelui UDMR, Kelemen Hunor, pentru alegerile locale a fost transmis participanților de secretarul general adjunct pentru cultură al Uniunii,  Hegedüs Csilla

”Suntem cu toții aici, pentru că ne pasă de soarta comunității maghiare din Transilvania (...) Cei care vor deveni consilieri locali și județeni ar trebui să lucreze pentru următoarele trei obiective: în primul rând pentru a crea locuri de muncă și condiții de viață adecvate astfel încât tinerii să rămână acasă. În județul Hunedoara, reprezentanții UDMR trebuie să sprijine cu toată puterea activitatea educativă extraordinară care se desfășoară la Liceul Teoretic ”Téglás Gábor”. Este o instituție de învățământ exemplară, de unde a pornit și ideea programului „Protectorii patrimoniului - Înfiază un monument”, iar acum, am inițiat împreună un alt program care vizează explorarea arheologică a județului Hunedoara. Cel de al treilea obiectiv este îmbunătățirea condițiilor de viață ale familiilor maghiare din județul Hunedoara”,  a spus Hegedüs Csilla.

 ”Suntem o comunitate mică, ceea ce nu este nici o rușine, nici un dezavantaj. Înseamnă doar că suntem puțini din punct de vedere demografic, nu că valorăm mai puțin. În județul Hunedoara, numărul maghiarilor a fost întotdeauna schimbător. Au fost perioade în care eram o comunitate mai mare, acum, poate suntem mai puțini ca număr, dar eu cred că va veni timpul când o să fim iarăși mai mulți”, a afirmat Iuliu Winkler în debutul discursului său. ”Întotdeauna am ales oameni pregătiți, cinstiți, respectabili care să reprezinte comunitatea maghiară din județul Hunedoara. Așa am procedat și acum pentru alegerile locale. Ne așteaptă două săptămâni de muncă intensă, pentru că suntem conștienți că voturile se adună unul câte unul. (...) Cultura maghiară este prezentă aproape în tot județul Hunedoara, iar noi trebuie să îngrijim această moștenire, nu avem voie să renunțăm la ea. Depinde de noi pentru că împreună putem să asigurăm un viitor comunității maghiare în acest județ. Dacă nu suntem prezenți în administrația locală, părerea noastră nu va conta”, a mai declarat liderul UDMR Hunedoara.

Széll Lőrinc, președintele CRJ Hunedoara, a vorbit despre consecințele votului, subliniind faptul că acesta este o decizie care influențează viața zilnică. El a adăugat că, în următoarele două săptămâni, candidații UDMR trebuie să se întâlnească cu cât mai mulți alegători pentru a-i convinge să meargă să voteze și să aleagă candidații UDMR.

La rândul său, președintele UDMR Lupeni, Benedekfi David, candidat pentru Primăria Lupeni și primul pe lista Uniunii pentru Consiliul Județean Hunedoara,  a declarat că în orașul din Valea Jiului nu numai comunitatea maghiară, dar și cea majoritară doresc o schimbare. ”UDMR are o echipă bună la Lupeni. În urmă cu patru ani, am reușit să revenim în consiliul local”, a afirmat Benedekfi David, care a adăugat că UDMR, pe parcursul ultimilor patru ani, a reușit să asigure echilibrul în luarea deciziilor în forul local. 

La Deva, lista de candidați este deschisă de președintele organizației locale, consilierul local Pogocsán Ferdinand. În cadrul ședinței CRJ Hunedoara, el a arătat că UDMR are o listă pentru Consiliul Local Deva compusă din oameni care lucrează cu bucurie pentru comunitatea pe care o reprezintă. El și-a exprimat speranța ca în acest an UDMR să câștige două locuri în consiliul local. 
Inspectorul școlar Máté Márta, candidat al UDMR atât pe lista pentru Consiliul Local Deva, cât și pentru Consiliul Județean Hunedoara, și-a exprimat speranța ca în calitate de consilier local sau județean să muncească pentru comunitatea maghiară și educația în limba maternă.

Unul dintre fondatorii UDMR în județul Hunedoara, vicepreședintele politic Grigorie Burján, a afirmat că obiectivul minimal pe care și l-a propus organizația județeană este păstrarea actualei prezențe în administrația locală. Totuși, el crede că acesta poate fi depășit în cazul în care comunitatea maghiară rămâne unită.

Lista pentru Consiliul Local Hunedoara este condusă de liderul Organizației Municipale Hunedoara a UDMR, Kofity Zoltán, el fiind și candidatul pentru Primăria Hunedoara. În alocuțiunea sa, tânărul candidat a subliniat că și mulțumită muncii depuse de UDMR în beneficiul comunității maghiare a devenit omul care este în prezent. ”Comunitatea maghiară are un plus, recunoscut și de majoritatea hunedorenilor, iar pentru menținerea acestuia merită să lucrăm”, a spus Kofity Zoltán.

Dr. Hajdu Gizella deschide lista candidaților UDMR pentru Consiliul Local Petroșani. Ea este un apreciat medic de familie cu o experiență de peste treizeci de ani. Hajdu Gizella candidează pentru prima dată în alegerile locale și speră că poate să contribuie la  munca pentru comunitate.
Antal Amália, candidat UDMR pentru Consiliul Local Lupeni, este reprezentanta societății civile maghiare din zonă și a Organizației de Femei din Lupeni. În discursul său a vorbit despre importanța sferei civile în munca pentru comunitate și a subliniat faptul că deciziile trebuie luate acum, în prezent, pentru că viitorul nu așteaptă.

Candidatul UDMR pentru Primăria Băcia, Margai Zoltán, așteaptă încrezător ziua alegerilor, deși în localitate UDMR nu a mai avut consilieri locali de 20 de ani. ”Suntem puțini, trebuie să atragem și votul comunității române, dar trebuie să credem că vom putea face acest lucru” , a afirmat Margai Zoltán.

La sfârșitul reuniunii, reprezentanții bisericilor Romano-Catolice, Reformate, Unitariane și Penticostale au vorbit despre importanța activității comunitare și a prezenței la vot, ei îndemnându-i pe cei prezenți să aleagă candidații comunității maghiare. La rândul său, directorul Liceului Teoretic ”Téglás Gábor”, Kocis Attila,  a subliniat că, în 5 iunie, maghiarii trebuie să fie prezenți la vot și să aleagă candidații UDMR.

 

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.