UDMR: În cadrul audierii miniștrilor am atras atenția asupra deficiențelor și punctelor discutabile din programul de guvernare

29.01.2018 | Senat
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR: În cadrul audierii miniștrilor am atras atenția asupra deficiențelor și punctelor discutabile din programul de guvernare

“Este în interesul maghiarilor din Transilvania, dar și al întregii țări, ca România să aibă un guvern care poate lucra eficient și cu rezultate în baza unui program guvernamental fezabil și sustenabil. Acest aspect l-am luat în considerare, astăzi, în timpul audierii candidaților la funcția de miniștri, în lucrările din comisiile de specialitate. Programul de guvernare include soluții bune în mai multe domenii de specialitate, dar în cadrul audierilor ministeriale UDMR s-a concentrat, în principal, pe deficiențe, pe evidențierea punctelor discutabile și pe discutarea întrebărilor noastre. Considerăm că, unul dintre principalele deficiențe ale programului de guvernare este că abordează numai tangențial problema descentralizării, nu stabilește termene sau obiective specifice. În plus, programul de guvernare ar trebui să stabilească termene mai precise și sustenabile și în privința construcției de autostrăzi. În ceea ce privește aspectele pozitive ale programului de guvernare, considerăm benefică reducerea TVA și bugetele multianuale, deoarece aceasta ar garanta previzibilitate și sustenabilitate”, a subliniat liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, luni, după audierile din comisii a miniștrilor noului cabinet.

Referitor la problema formularului 600, senatorul UDMR Tánczos Barna a precizat: „UDMR nu va sprijini Ordonanța de Urgență a Guvernului privind depunerea formularului 600, întrucât din modificările adoptate anul trecut au rezultat probleme și inexactități semnificative, care îngreunează procesul deja prea birocratic al plății impozitelor”.

În opinia senatorului UDMR este inacceptabil ca angajații care își plătesc contribuția la sistemul de sănătate, să plătească după fiecare venit suplimentar încă odată aceste contribuții sociale. Din acest motiv, în cadrul lucrărilor din comisiile de specialitate, UDMR a propus eliminarea măsurii care prevede plata CAS și CASS pentru veniturile suplimentare, altele decât cele salariale.

„Totodată, nu putem sprijini nici modalitatea prin care Cabinetul Tudose a dorit să implementeze aceste modificări. Contribuabilul trebuie informat corespunzător și trebuie introdusă o perioadă de evaluare a rezultatelor preconizate ale acestor modificări. Funcționarea confuză a ANAF nu va avea un efect pozitiv asupra acestui proces. UDMR a elaborat legea prevenției pentru a contracara abuzul și neglijența ANAF”, a arătat Tánczos. După cum se știe, din 2018, personale fizice care în ultimul an au realizat venituri de cel puțin 22 800 lei, altele decât cele provenite din salariu, trebuie să achite contribuția CAS și CASS.

Potrivit statisticilor oficiale, aproximativ 210.000 de contribuabili trebuie să completeze și să trimită acest formular, care este disponibil și pe site-ul ANAF, și care poate fi depus în format electronic.

Până în prezent, formularul 600 a vizat numai obligația de plată a asigurărilor sociale, în cazul în care venitul contribuabilului din activități independente a depășit 35% din salariul mediu brut pe economie.

În cadrul audierii ministrului Finanțelor, Tánczos a declarat că și fezabilitatea mai multor măsuri fiscale și financiare incluse în programul de guvernare sunt contestabile pentru UDMR.

De exemplu, eliminarea impozitului pentru venituri sub 2000 de lei, care ar avea loc în paralel cu reintroducerea impozitului pe venit global. Considerăm că România nu este încă pregătită pentru introducerea impozitului pe venit global. Și, atâta timp cât acest obiectiv nu este realizabil, impozitul pe venit pentru veniturile sub 2000 de lei nu ar trebui să fie eliminat, deoarece această măsură ar cauza pierderi suplimentare de venituri pentru administrațiile locale ".

Senatorul UDMR a explicat în cadrul ședinței comisiei că UDMR nu este de acord cu decizia Guvernului Tudose de la sfârșitul anului trecut, de a crea un fond de prime/bonusuri de 15% pentru angajații direcțiilor financiare. ”Și în trecut a existat o bonificație similară care a condus la multe abuzuri. În același timp, nu a fost în beneficiul colectării impozitelor, indicatorii nu s-au îmbunătățit ", a subliniat Tánczos Barna

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.