UDMR: Începând cu noul an universitar, cursurile de formare pentru preoții protestanți, aparținând bisericilor istorice maghiare, vor primi, conform legii, finanțare per student de la stat

27.07.2017 | Camera Deputaţilor

Din octombrie, odată cu începerea noului an universitar, studenții care doresc să devină preoți protestanți în bisericile istorice maghiare vor putea urma cursuri de formare organizate de biserici cu finanțare de la stat. Proiectul de lege propus de UDMR în acest sens a fost publicat în Monitorul Oficial, după ce acesta fusese adoptat cu unanimitate de voturi de către plenul Camerei Deputaților și a Senatului”, a declarat viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Szabó Ödön, vicepreședintele Comisiei pentru Educație din Camera inferioară a Parlamentului. Deputatul de Bihor a mai spus că UDMR a elaborat anul trecut această inițiativă legislativă, împreună cu reprezentanții bisericilor istorice maghiare și, din cauza procedurilor din Parlament, l-a depus din nou în acest an.

„Bisericile istorice maghiare sunt pilonii păstrării identității noastre, la fel cum sunt școlile, instituțiile culturale sau reprezentarea politică. Fără o congregație puternică protestantă, reformată, unitariană sau luterană, șansele conservării și dezvoltării identității maghiarilor din România ar fi mai reduse. Astfel, sprijinirea prin toate mijloacele posibile a bisericilor maghiare și a preoților tineri constituie o prioritate pentru Uniune. Inițiativa noastră, legea care a fost publicată ieri în Monitorul Oficial, este un pas important deoarece soluționează problema finanțării, de la bugetul de stat, a formării noilor preoți pentru bisericile minorităților. Preoții bisericilor majorității sunt educați în cadrul unor instituții de stat, astfel că primeau și până acum finanțare proporțională cu numărul celor care participă la aceste cursuri. Bisericile istorice maghiare, și mai ales cele protestante, organizează educarea noilor pastori în instituții de învățământ proprii, fără să beneficieze, până în prezent, de finanțare de la bugetul de stat. Datorită proiectului de lege propus de UDMR, începând cu noul an universitar, Institutul Teologic Protestant va beneficia de sprijin de la stat”, a explicat liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, și a adăugat: "Legiuitorii Uniunii au susținut adoptarea proiectului de lege, în plenul Senatului, în calitate de cameră decizională, înaintea finalizării sesiunii parlamentare de vară. Este un rezultat important deoarece, astfel, cursurile de formare a preoților protestanți vor putea primi finanțare începând cu anul școlar 2017-2018, fără să mai aștepte încă un an”, a relatat senatorul UDMR de Bihor, Cseke Attila.

“Bisericile istorice maghiare sunt pilonii prezervării identității noastre, la fel cum sunt școlile, instituțiile culturale sau reprezentarea politică. Fără o congregație puternică protestantă, reformată, unitariană sau luterană, șansele perpetuării maghiarilor din România ar fi mai reduse. Astfel, sprijinirea prin toate mijloacele posibile a bisericilor maghiare și a preoților tineri, constituie o prioritate pentru Uniune. Inițiativa noastră, legea care a fost publicată ieri în Monitorul Oficial, este un pas important deoarece soluționează problema finanțării, de la bugetul de stat, a formării noilor preoți pentru bisericile minorităților. Preoții bisericilor majorității sunt educați în cadrul unor instituții de stat, astfel că primeau și până acum finanțare proporțională cu numărul celor care participă la aceste cursuri. Bisericile istorice maghiare, și mai ales cele protestante, organizează educarea noilor pastori în instituții de învățământ proprii, fără să beneficieze, până în prezent, de finanțare de la bugetul de stat. Datorită proiectului de lege propus de UDMR, începând cu noul an universitar, Institutul Teologic Protestant va beneficia de sprijin de la stat”, a explicat liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, care a adăugat: "Legiuitorii Uniunii au muncit pentru adoptarea proiectului de lege, în plenul Senatului, în calitate de Cameră decizională, încă înaintea suspendării sesiunii parlamentare pentru vară. Este un rezultat important deoarece, astfel, cursurile de formare a preoților vor putea primi finanțare deja începând cu anul școlar 2017-2018, fără să mai aștepte încă un an”, a afirmat senatorul UDMR din județul Bihor, Cseke Attila.

Legea va intra în vigoare începând cu noul an universitar. Considerăm că acest lucru înseamnă că va trebui aplicată de la 1 octombrie. Ministerul Educației este cel care trebuie să facă pașii următori în timp util pentru aplicarea legii, să facă evaluările necesare și să aloce bugetul pentru sprijinirea acestor cursuri universitare, printr-un ordin de ministru”, a spus deputatul UDMR din județul Bihor, Szabó Ödön, vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților. El a mai amintit că în Monitorul Oficial a mai apărut și o altă propunere importantă a Uniunii, care prevede ca, în cazul în care, într-o localitate, din diverse motive, nu este adoptată o rețea de școlarizare, Ministerul Educației poate dispune acest lucru printr-un ordin de ministru: „Această modificare legislativă este menită să soluționeze problemele de genul celei din Târgu Mureș unde, din anumite motive, rețeaua școlară nu a fost aprobată și s-au creat unele dificultăți, iar ministerul vizat nu a avut la îndemână instrumentul legal necesar pentru a soluționa situația. În propunerea noastră legislativă, adoptată și publicată în Monitorul Oficial, am cerut ca Ministerul Educației să poată aproba o rețea școlară prin ordin ministerial, dacă pe plan local nu s-a concretizat acest lucru”.