UDMR: Într-un stat de drept deciziile CCR trebuie respectate

16.10.2019 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR: Într-un stat de drept deciziile CCR trebuie respectate

Senatorii UDMR nu au susținut, astăzi, modificarea legii care prevedea alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru că modificarea legii electorale este neconstituțională cu mai puțin de un an până la alegerile locale.

„Există o decizie a Curții Constituționale, din 2012, care spune că nu se poate modifica legea electorală cu mai puțin de un an înainte de alegeri”, a atras atenția, miercuri, liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila.

În cadrul lucrărilor Comisiei de la Veneția s-a statuat faptul că stabilitatea dreptului este un element important al credibilității procesului electoral, iar modificarea frecventă a normelor și caracterul lor complex pot dezorienta alegătorul. Ceea ce trebuie evitat nu este atât modificarea sistemelor de scrutin, ci modificarea lor frecventă sau cu puțin timp (mai puțin de un an) înainte de alegeri”, se arată în decizia CCR.

Liderul senatorilor UDMR a subliniat că partidele parlamentare care cred în importanța statului de drept nu ar trebui să voteze propuneri legislative contrare unei decizii ale Curții Constituționale.

„Nici noi nu am fost de acord cu fiecare decizie a Curții Constituționale, dar am respectat fiecare decizie a acestui for. Într-un stat de drept aceste decizii trebuie respectate”, a mai spus Cseke Attila.

După iunie 2020 putem dezbate acest subiect. Dar, până atunci, acest subiect este închis, până atunci legea electorală nu trebuie modificată nici prin Ordonanțe de Urgență, nici prin proiecte legislative”, a conchis senatorul UDMR.

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.