UDMR: Învățământ de calitate și cadre didactice bine pregătite și pentru mediul rural!

07.05.2018 | Senat
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR: Învățământ de calitate și cadre didactice bine pregătite și pentru mediul rural!

Copiii din mediul rural merită, de asemenea, cadre didactice bine pregătite, stabile și un învățământ de calitate. Însă, din cauza faptului că sunt puține catedre unde candidații se pot titulariza, iar o bună parte din acestea se află în mediul rural, instituțiile de învățământ din aceste localități rămân fără pedagogi bine pregătiți , și sunt nevoite să angajeze, an de an, suplinitori  pe posturile de unde s-au detașat cadrele didactice imediat după examenul de titularizare. Deseori acești pedagogi nu predau nici măcar o zi la catedra unde ocupă posturile titularizate. UDMR a elaborat un proiect de lege pentru soluționarea acestei probleme, iar Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat astăzi această inițiativă”, a declarat, luni, după votul din plenul Camerei superioare a Parlamentului, liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila.

Deputatul UDMR din județul Bihor, Szabó Ödön, inițiatorul proiectului de lege a adăugat: „Școlile din mediul rural sunt într-o situație vulnerabilă din cauza faptului că pedagogii solicită detașarea temporară la alte școli, deseori imediat după obținerea titularizării, dar țin ocupate aceste catedre. Astfel, directorii școlilor sunt nevoiți să angajeze suplinitori temporari pe aceste posturi, în fiecare an.”

Deputatul UDMR a arătat că acest fenomen trebuie atenuat, chiar eliminat. „Nu putem lăsa ca școlile din mediul rural să rămână an de an fără cadre didactice bine pregătite, nu putem lăsa acești copii să învețe de la alt dascăl în fiecare an școlar, neavând continuitate la o materie școlară anume. Avem nevoie de stabilitate în acest domeniu”, a susținut Szabó Ödön. Legiuitorul a subliniat faptul că propunerea legislativă a UDMR ar descentraliza procedura de detașare a cadrelor didactice după susținerea examenului de titularizare. „Inițiativa prevede posibilitatea ca școlile, având în vedere situația lor specifică, să decidă dacă vor aproba sau nu, cererea de detașare a cadrelor didactice titularizate. Totodată, proiectul de lege prevede și condiții mai stricte pentru detașare, și anume faptul că acestea pot fi detașate pe o perioadă de cel mult patru ani din zece”, a conchis deputatul UDMR.

Senatorul UDMR, Novák Csaba Zoltán, a susținut proiectul de lege în cadrul lucrărilor din Comisia pentru Învățământ a Senatului.

El a subliniat că, adoptarea propunerii UDMR este un pas important în vederea reducerii birocrației școlare și al descentralizării. Este important ca școlile și comunitățile locale să aibă o influență mai mare în gestionarea problemelor care le afectează – a spus senatorul Uniunii.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.