UDMR: Mai mulți bani pentru dezvoltarea infrastructurii Transilvaniei alocați in proiectul bugetului statului pentru 2017

08.02.2017 |
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR: Mai mulți bani pentru dezvoltarea infrastructurii Transilvaniei alocați in proiectul bugetului statului pentru 2017

La propunerea UDMR, bugetul de stat pentru acest an include elemente care vor face posibilă finanțarea mai multor proiecte prioritare pentru comunitatea maghiară din România, astfel membrii grupurilor parlamentare ale Uniunii au decis în ședința de marți, 7 februarie, să sprijine în Parlament adoptarea proiectului de buget.

Salariul minim crește cu 200 de lei, iar la propunerea noastră s-a alocat pentru fiecare județ, o sumă cu aproape 1 milion de lei mai mare din buget, față de propunerea Guvernului, pentru reabilitarea drumurilor județene. 903 de milioane lei au fost alocați pentru construcția Autostrăzii Transilvania, iar 18 milioane pentru modernizarea aeroporturilor din Oradea și Târgu-Mureș. Tot la propunerea UDMR au fost prevăzuți 2 milioane de lei pentru înființarea unui centru de formare continuă în limbile minorităților naționale.

Pe parcursul săptămânilor precedente, parlamentarii UDMR au depus numeroase amendamente la proiectul de buget, majoritatea acestora au fost acceptate în timpul dezbaterilor din comisiile parlamentare și din plen și au fost incluse în propunerea pentru bugetul statului din acest an.

Crește salariul minim, 903 de milioane de lei au fost alocați pentru construcția Autostrăzii Transilvania Nord

UDMR a inclus în programul său electoral creșterea treptată a salariului minim pe economie, astfel încât, până în anul 2018, acesta să ajungă la valoarea de 1500 lei. Bugetul din acest an prevede creșterea de la 1250 lei la 1450 lei a salariului minim.

După ședința reunită a celor două grupuri, Korodi Attila, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, a declarat că proiectul pentru buget prevede 903 milioane de lei pentru lucrările Autostrăzii Transilvania Nord. „În cadrul ședințelor din comisiile de specialitate, UDMR a solicitat accelerarea lucrărilor pe tronsoanele aflate în faza de implementare (Câmpia Turzii – Târgu-Mureș), respectiv demararea licitației pentru executarea lucrărilor pe tronsonul Borș-Suplacu de Barcău, unde construcția a fost oprită anul trecut. Am mai cerut și finanțare pentru completarea construcției porțiunii de autostradă dintre Gilău și Nădășelu și începerea licitației pentru construcția podului de peste Someș, care ar face parte din acest tronson de drum”, a precizat Korodi. Deputatul UDMR a mai adăugat că s-au alocat 805 milioane de lei din bugetul central pentru construcția tronsonului Lugoj-Deva al Autostrăzii Transilvania Sud și 905 milioane pentru porțiunea Turda-Sebeș. 

Korodi Attila a arătat, totodată, că județele din Transilvania vor beneficia în acest an de sume semnificative alocate pentru dezvoltarea infrastructurii: „Acordul de colaborare parlamentară semnat de noi și coaliția aflată la guvernare oferă posibilitatea realizării mai multor proiecte de dezvoltare infrastructurală în Transilvania. În acest context, sumele virate consiliilor județene, alocate reabilitării drumurilor județene și comunale, cresc cu 1 milion de lei în medie pe județ. În același timp, CFR va aloca fonduri din bugetul propriu, pentru modernizarea gărilor din Miercurea-Ciuc, Gheorgheni, Toplița și Odorheiu-Secuiesc”.

Mai mulți bani pentru modernizarea aeroporturilor

Potrivit acordului de colaborare parlamentară, UDMR susține inițiativele partidelor de la guvernare numai în condițiile în care aceste inițiative sunt în favoarea intereselor comunităților locale din Transilvania și dacă au existat, în prealabil, consultări cu reprezentanții Uniunii în privința acestora. Condițiile noastre au fost îndeplinite, prin urmare, considerăm că țara va avea un buget favorabil, pe care UDMR îl va susține în votul final din Parlament”, a declarat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat.

”În cadrul dezbaterilor din comisii, grupul parlamentar al UDMR a reușit să obțină alocarea mai multor fonduri pentru investiții de infrastructură și modernizarea aeroporturilor. Astfel, extinderea terminalului de pasageri din Aeroportul Oradea va fi finanțată cu 8 milioane lei, iar pentru lucrările de reparații ale pistelor Aeroportului Internațional Transilvania din Târgu Mureș, vor fi alocate 10 milioane lei din bugetul de stat”, a subliniat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat.  

În proiectul de buget sunt incluse construcția a mai multor variante ocolitoare mai multor orașe din Transilvania

Deputatul Erdei-Dolóczki István, membru în Comisia de buget-finanțe, a declarat că, la propunerea UDMR, în acest an, va fi sprijinită de la bugetul de stat construcția variantelor ocolitoare în mai multe orașe din Transilvania, după cum urmează: municipiul Satu Mare – 137 milioane lei, municipiul Târgu Mureș - 106 milioane lei, finalizarea drumului de centură din municipiul Brașov – 51,7 milioane lei, continuarea lucrărilor la drumul de centură din Ștei, județul Bihor - 48,9 milioane lei, execuția drumului de centură din orașul Carei, județul Satu Mare - 24 milioane lei, începerea lucrărilor la drumul de centură în localitatea Aleșd, județul Bihor – 16 milioane lei, și construcția drumului de centură în localitatea Săcueni, județul Bihor – 4 milioane lei. Potrivit prevederilor din proiectul de buget, în acest an vor fi alocate fonduri și pentru drumurile naționale intens circulate precum cel care face legătura între Deva și Oradea, drumul dintre Sibiu - Mediaș - Sighișoara, sau cel care leagă Târgu Mureș de Reghin. 

Nu sunt incluse în proiectul de buget pe 2017, dar Ministerul Transporturilor va finanța din buget propriu, de exemplu, construcția pasajului deasupra drumului de centură din municipiul Arad (valoarea finanțării este 5 milioane lei), studiul de fezabilitate pentru lucrări de reparații la drumul național dintre Bixad și Târgu Secuiesc (200.000 lei). Tot din bugetul Ministerului Transporturilor vor fi alocate fonduri pentru elaborarea studiilor de fezabilitate în cazul tronsoanelor de autostradă Târgu Mureș - Ditrău și Ditrău – Târgu Neamț.

Senatorul UDMR, Túros Lóránd, membru al Comisiei pentru cultură, a declarat că, în urma unei propuneri a Uniunii, s-a elaborat un model de finanțare pentru televiziunea și radioul public.

În timpul dezbaterii legate de proiectul de buget, parlamentarii UDMR au propus reintroducerea măsurilor aflate în vigoare până la sfârșitul anului 2015 din Codul Fiscal, care prevedeau scutirea de impozit a clădirilor monument istoric și a clădirilor auxiliare ale bisericilor. Partidele aflate la guvernare au promis că vor lua în considerare această propunere a Uniunii la prima modificare a Codului Fiscal. 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.