UDMR: Ne-am adresat, din nou, ministrului Culturii pentru includerea Pelerinajului de la Șumuleu Ciuc pe lista UNESCO

13.03.2018 | Cultură
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR: Ne-am adresat, din nou, ministrului Culturii pentru includerea Pelerinajului de la Șumuleu Ciuc pe lista UNESCO

În interpelarea sa, senatorul UDMR, Novák Csaba Zoltán, a solicitat un răspuns de la Ministerul Culturii și Identității Naționale despre situația dosarului Pelerinajului de la Șumuleu de Ciuc și despre demersurile pe care ministerul urmează să depună în viitor în legătura cu includerea pelerinajului în lista reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Imaterial al Umanității.

În decembrie anul trecut, senatorul UDMR, membru în Comisia UNESCO din Camera superioară a Parlamentului, a cerut printr-o scrisoare adresată Ministerului Culturii, detalii cu privire la motivele pentru care Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc nu a figurat pe agenda summit-ului sud-coreean al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), la începutul lunii decembrie. Nici până în prezent nu a primit un răspuns la solicitarea sa.

”Sperăm că actualul ministru al Culturii nu va urma exemplul predecesorului său prin ignorarea valorile culturale din Transilvania. Din 2012, de când la inițiativa președintelui UDMR, Kelemen Hunor, am efectuat primele demersuri în vederea includerii Pelerinajului pe lista UNESCO, Ministerul Culturii nu a sprijinit, nu a considerat o prioritate acest deziderat legitim al comunității maghiare din Transilvania. Mai mult, în 2016, la Adunarea Generală a UNESCO, întrunită în Etiopia, reprezentanţii Ministerului Culturii din România nu au susţinut iniţiativa, ba chiar au mulţumit pentru respingerea acesteia. Această situație nu poate continua în acest fel, trebuie să punem capăt discriminărilor îndreptate împotriva comunității noastre. Din acest motiv am semnalat din nou ministrului Culturii că noi, maghiarii transilvăneni, continuăm să acordăm prioritate includerii Pelerinajului de la Șumuleu Ciuc pe lista patrimoniului universal UNESCO și ne așteptăm la o atitudine corespunzătoare în acest sens din partea ministerului de resort”, a declarat senatorul UDMR, Novák Csaba Zoltán.

Politicianul Uniunii a reiterat faptul că istoria Pelerinajului de la Șumuleu de Ciuc datează încă din anul 1442. ”Este cel mai mare pelerinaj catolic, nu numai din România, ci din centrul și estul Europei, cu multe elemente comune cu pelerinajul Fatima din Portugalia sau Lourdes în Franța. În afară de pelerinii locali, anual vin la Șumuleu Ciuc credincioși din Ungaria, Slovacia, Austria, Germania sau chiar și Australia. Toate aceste aspecte demonstrează că solicitarea noastră privind includerea pelerinajului pe lista UNESCO este justificată”, a subliniat senatorul UDMR, Novák Csaba Zoltán.

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.