UDMR: Ne dorim stabilitate politică și rezultate pentru îndeplinirea obiectivelor comunității maghiare. În acest context, vom susține învestirea noului guvern.

28.06.2017 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR: Ne dorim stabilitate politică și rezultate pentru îndeplinirea obiectivelor comunității maghiare. În acest context, vom susține învestirea noului guvern.

Am decis să susținem noul guvern, deoarece considerăm că stabilitatea politică este în interesul întregii țări, deci și al comunității maghiare din Transilvania. Dar aceasta nu înseamnă că vom fi de acord în totalitate cu toate măsurile inițiate de executiv – a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor, miercuri după ședința reunită a grupurilor parlamentare ale Uniunii. UDMR menține în vigoare protocolul de colaborare cu coaliția PSD-ALDE, urmând ca în perioada imediat următoare să aibă loc o evaluare a acestei colaborări. În contextul actual, coaliția PSD-ALDE  fost singura care și-a manifestat intenția de discuta despre dezideratele legitime ale comunității maghiare. În continuare nu se pune problema intrării UDMR la guvernare.

Președintele Kelemen Hunor a mai declarat că, în cadrul audierilor, care vor avea loc mâine, în Comisiile de specialitate, politicienii Uniunii nu au niciun fel de obligație în cazul votului candidaților pentru funcțiile de miniștri.

După cum se știe, marți, Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat proiectul de lege prin care se introduce metoda diferențiată de susținere a probei de limba și literatura română la examenul de bacalaureat și de capacitate pentru elevii claselor cu predare în limba maghiară. Tot ieri a fost soluționată și problema înființării Centrului de formare pentru cadrele didactice care aparțin minorității naționale. Acest demers va contribui la perfecționarea profesională profesorilor și educatorilor maghiari, care vor avea astfel posibilitatea de a urma aceste cursuri în limba lor maternă. În ultima jumătate de an, membrii coaliției PSD-ALDE au susținut în Parlament mai multe proiecte ale UDMR- a adăugat președintele Kelemen Hunor.

„Noi trebuie să continuăm dialogul cu majoritatea parlamentară, dar, în același timp, și cu reprezentanții partidelor din opoziție. Avem responsabilitatea și datoria de a reprezenta interesele comunității maghiare din Transilvania, de aceea vom continua să susținem dezideratele noastre prezentate în cadrul discuțiilor de săptămâna trecută: modificarea legii administrației publice locale, adoptarea legii statutului minorităților naționale și declararea zilei de 15 martie zi de sărbătoare națională pentru membrii comunității maghiare. Din punctul nostru de vedere, relaţia între majoritate şi minorităţile etnice trebuie rezolvată pe termen lung, printr-un pact etnic şi, bineînţeles, prin dialog permanent cu întreaga societate.” a subliniat președintele UDMR.

Evoluțiile de săptămâna trecută au demonstrat foarte clar modul în care o  situație de instabilitate politică poate să genereze manifestări naționaliste și antimaghiare puternice, în rândul societății majoritare. Am constatat cu regret faptul că în fruntea acestei isterii provocate s-au aflat reprezentanții partidelor de opoziție, fostul președinte al țării, Traian Băsescu, precum și unii lideri importanți ai PNL. După cum s-a văzut, în declarațiile sale, Traian Băsescu a trimis comunitatea maghiară la Budapesta, iar președintele PNL, Ludovic Orban consideră ilegale și neconstituționale drepturile legitime ale comunității maghiare și inițiativele legislative propuse de UDMR – a conchis președintele UDMR, Kelemen Hunor. 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.