UDMR: persoanele care s-au pensionat anticipat în intervalul 2011-2016 pot cere recalcularea pensiei anticipate

25.10.2017 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR: persoanele care s-au pensionat anticipat în intervalul 2011-2016 pot cere recalcularea pensiei anticipate

„Modificarea articolului de lege privind penalizarea aplicată la pensia anticipată este o soluție pentru problema creată de măsurile de austeritate impuse de Guvern, ca urmare a situației provocate de criza economică. Aceste măsuri au afectat persoanele care au optat pentru pensionarea anticipată parțială în intervalul ianuarie 2011 - iulie 2016. Având în vedere situația economică din acea perioadă, Guvernul de atunci a modificat cota de diminuare a pensiei anticipate parțiale, reducându-se astfel semnificativ cuantumul acestei îndemnizații. Legea pensiilor adoptată cu noile modificări în 2016 a adus o serie de corecții, dar, pentru că a avut o lacună, și anume că prevederile noii reglementări nu pot fi aplicate retroactiv, a fost nevoie de o nouă lege care oferă posibilitatea recalculării acestor indemnizații și pe perioada amintită”, a arătat deputatul UDMR din județul Mureș, Csép Éva Andrea, după ce plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a votat la 24 octombrie în favoarea modificării legii pensiilor.  

„UDMR sprijină orice act normativ care asigură un trai decent pensionarilor. În opinia noastră aceste indemnizații trebuie să fie calculate  proporțional, ținând cont de creșterea economică. De altfel am mai aplicat acest principiu  și la elaborarea Legii Salarizării dar și la modificarea Legii pensiilor. Propunerea de modificare legislativă adoptată în această săptămână este o soluție pentru persoanele ale căror pensii,  din cauza crizei economice, au ajuns să fie disproporționale, încălcându-se principiul egalităţii”,  a subliniat deputatul UDMR, care a adăugat că prevederile modificării legislative adoptate pot fi aplicate doar în cazul în care cei afectați vor cere recalcularea pensiilor. „Este important de știut că aceste pensii  vor fi recalculate doar la cererea persoanelor afectate, iar sumele modificate vor fi acordate solicitanților în luna următoare depunerii cererii”, a precizat deputatul UDMR.   

Csép Éva Andrea a arătat că UDMR a fost formațiunea politică care a elaborat pentru prima dată în România legislația privind instituția pensiilor în anul 1995, iar Uniunea urmărește cu atenţie deosebită funcționarea acestui sistem, având în vedere nevoile populației.

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.