UDMR propune consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie – prevederile din Codul de Procedură Penală trebuie corelate cu directivele Uniunii Europene

15.02.2017 |
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR propune consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie – prevederile din Codul de Procedură Penală trebuie corelate cu directivele Uniunii Europene

Uniunea a reînregistrat la Senat propunerea legislativă potrivit căreia persoanele suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale au dreptul de a beneficia de prezumția de nevinovăție până la dovedirea vinovăției prin hotărâre definitivă. Totodată, conform propunerii UDMR, sarcina probei îi revine acuzării, iar orice îndoială rezonabilă privind vinovăția ar trebui să fie în beneficiul acuzatului, dreptul de a nu se autoincrimina, dreptul de a nu coopera și dreptul de a păstra tăcerea, respectiv dreptul de a fi prezent la propriul proces. Consecința acestui fapt este aceea că hotărârea instanței trebuie să se întemeieze pe probe astfel cum îi sunt prezentate, și nu pe simple acuzații sau presupuneri. Propunerea amendamentului reglementează, de asemenea, condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a solicita o nouă procedură de judecată a învinuitului, în cazul în care decizia împotriva lui a fost adoptată fără participarea sa la proces”, a precizat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat.

UDMR a inițiat pentru prima dată în aprilie anul trecut, proiectul de lege privind propunerile de modificare ale Codului de procedură penală, cu scopul de a alinia legislația românească la Directiva nr.343/2016 a UE, privind prezumția de nevinovăție. În Senat, proiectul a fost dezbătut în cadrul Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități, unde a primit aviz favorabil. Însă proiectul nu a fost prezentat în plen, astfel încât în noua sesiune a fost necesară reintroducerea inițiativei. Directiva UE a intrat în vigoare la 31 martie 2016, iar obligația statelor membre este să introducă aceste prevederi în legislația națională proprie, până la 1 aprilie în 2018. S-a pierdut un an din perioada în care România trebuia să se conformeze directivei. A mai rămas încă 1 an și 2 luni pentru punerea în aplicare a reglementărilor cuprinse în această directivă la nivel legislativ primar dar și prin acte administrative generate de lege.

Actualul Cod de procedură penală cuprinde parţial reglementarea principiilor şi drepturilor fundamentale prevăzute de Directivă, care necesită astfel completare şi modificare. Textul propunerii legislative depuse de UDMR prevede măsuri suplimentare de protejare a persoanelor acuzate în cadrul procedurilor penale, cum ar fi dreptul la un proces echitabil şi respectarea prezumției de nevinovăție. Prezumția de nevinovăție este adesea afectată în România, din cauza comunicării dintre organele de urmărire și autoritățile judecătorești, precum și a formei de prezentare a acestei comunicări în mass-media”, a declarat deputatul UDMR, Márton Árpád. 

El a mai adăugat că proiectul de modificare legislativă inițiat de UDMR prevede că în situația în care statul român a fost condamnat de către o instanţă internaţională, acţiunea în regres pentru recuperarea sumei achitate trebuie îndreptată împotriva persoanei care a provocat situaţia generatoare de daune. Totodată, fapta persoanei care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a comis una din acţiunile care au condus la situaţia generatoare de daune să constituie abuz în serviciu.

 „Această dispoziție reprezintă, desigur, responsabilitatea judecătorilor și a procurorilor, dar proiectul UDMR se referă la orice persoană considerată autor al infracțiunii, nu se limitează doar la judecători și procurori. Nu este vina noastră că România va trebui să plătească numeroase despăgubiri, ca urmare a unei hotărâri judecătorești internaționale, care dovedeşte că înaintarea rechizitoriului sau hotărârea nu au fost adoptate în mod adecvat, prin urmare, cu toții se gândesc numai la procurori și judecători când citesc acest proiect”, a arătat deputatul UDMR, Márton Árpád. 

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu această propunere pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Grupul parlamentar al UDMR a solicitat dezbaterea în regim de urgență al proiectului legislativ înaintat. 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.