UDMR propune simplificarea criteriilor de finanțare pentru programul Start-up Nation

19.04.2017 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR propune simplificarea criteriilor de finanțare pentru programul Start-up Nation

„În prezent, în comisiile de specialitate, se dezbate proiectul Ordonanței de urgență privind programul Start-up Nation și la care UDMR a formulat câteva propuneri de modificare. Potrivit prevederilor actuale, întreprinzătorii care vor intenționa să apeleze la program trebuie să aibă cel puțin doi angajați cu normă întreagă, cu contract de muncă încheiat pe o perioadă nedeterminată. UDMR propune reducerea numărului minim de angajați la unu, deoarece în multe cazuri este împovărător pentru o afacere aflată la debut să facă față numărului mare de criterii prevăzute de lege. Pe de altă parte și permite ca obligativitatea recrutării unui angajat cu normă întreagă să poată să fie interpretată și ca mai multe locuri de muncă part-time. Astfel, creăm posibilitatea ca întreprinderile demarate prin programul Start-up Nation România să poată angaja și persoane cu handicap sau tineri defavorizați, studenți, absolvenți”, a  declarat deputatul UDMR, Bende Sándor, după înregistrarea propunerilor Uniunii de modificare a proiectului de act normativ.

Potrivit deputatului UDMR, succesul programului va depinde în mare măsură de eficiența normelor de aplicare. Bende Sandor a declarat că OUG obligă societățile solicitante să intre în relații contractuale cu angajații pentru cel mult trei ani și a atras atenția asupra contradicției pe care regulamentul o impune în același timp și anume obligativitatea semnării contractului de muncă pe durată nedeterminată. Amendamentul propus de UDMR urmărește să remedieze această contradicție și să elimine din textul de lege obligativitatea încheierii contractului de muncă pe o perioadă nedeterminată.

”Programul de stimulare a IMM-urilor este o inițiativă bună, deoarece este de așteptat să dea un nou elan economiei în următorii ani, iar antreprenoriatul poate contribui, astfel, la stimularea creării de noi locuri de muncă, la rămânerea tinerilor în țară”, a spus deputatul Uniunii.

Camera Deputaților este for decizional în privința adoptării OUG care va oferi suport IMM-urilor nou lansate. Programul va oferi un ajutor nerambursabil de până la 200.000 lei pentru 10.000 de start-up-uri pe an, finanțând, astfel, 100 la sută din costurile cheltuielilor eligibile. O condiție primordală pentru obținerea finanțării este ca, după intrarea în vigoare a programului Start-up Nation, întreprinderea nou înființată să fie un IMM sau microîntreprindere cu capital privat, creată de persoane fizice, cu sediul în România, care desfășoară activități în România și care nu are nici o datorie publică și nu se află în proces de faliment sau lichidare. Plenul Senatului a votat la finele lunii martie proiectul OUG, iar UDMR a susținut inițiativa și în cadrul votului din Camera superioară a Parlamentului.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.