UDMR: Protestăm față de noua lege a Educației din Ucraina

09.09.2017 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR: Protestăm față de noua lege a Educației din Ucraina

Noua lege a Educației, adoptată marți în Parlamentul din Ucraina, este împotriva minorităţilor şi în dezacord cu valorile europene. Uniunea Democrată Maghiară din România condamnă decizia legislativului ucrainean și își exprimă sprijinul şi solidaritatea faţă de comunitatea maghiară din regiunea Transcarpatica și faţă de comunitatea românească din Ucraina.

Considerăm inacceptabilă limitarea educației limbii materne la nivelul preşcolar și al școlii primare, precum și intenția exclusivismului, prin care se reduc posibilitățile de educație în limba maternă pentru minoritățile naționale.

Suntem martorii unei încălcări evidente de drepturi ale unei inițiative care are un scop clar, acela de a bloca dialogul dintre majoritate şi minoritate, un dialog care, dacă se va ajunge să aibă loc, va fi nevoie până atunci de un efort intens. 

Noi, minoritatea maghiară din România, dorim să trăim în această țară în care ne-am născut, ca factori constituanți ai statului, ca cetățeni care generează valori. Dezideratele noastre nu sunt  îndreptate împotriva cuiva, au doar scopul continuităţii, al perpetuării comunității noastre pe pământul natal. Și în viitor intențiile noastre rămân neschimbate.

În aceste zile dificile, atenția noastră este îndreptată spre prietenii noștri maghiari din Transcarpatica şi, nu în ultimul rând, spre prietenii români din Ucraina. Împreună cu organizațiile care militează pentru apărarea intereselor maghiarilor de peste hotare, cerem președintelui Ucrainei să nu promulge noua lege a Educației, să nu accepte nicio propunere de asimilare venită din partea Parlamentului ucrainean.  

Avem convingerea că impunerea limbii ucrainene ca limbă unică în învăţământul gimnazial și superior, ar avea consecințe grave și imprevizibile.

Dorim mult succes Asociației Culturale Maghiare din Transcarpatica, președintelui acesteia, László Brenzovics, și tuturor celor care protejează cu mult curaj interesele comunității lor!

 

Kelemen Hunor,

Președintele UDMR

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.