UDMR s-a opus în Senat majorării accizelor la combustibili

11.10.2017 | Senat
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR s-a opus în Senat majorării accizelor la combustibili

„Marți, plenul Senatului a dezbătut hotărârea adoptată de Guvern la finalul lunii august, care prevede majorarea în două trepte a accizelor la carburanți cu 32 bani. Guvernul a majorat de la 15 septembrie, cu 16 bani pe litru, iar de la 1 octombrie, din nou, cu aceeași sumă, acciza la carburanți. Marți, grupul UDMR din Senat a votat împotriva ridicării la rang de lege a acestei inițiative guvernamentale. Considerăm că este o decizie greșită majorarea accizei la benzină și motorină, deoarece acest lucru va duce la o creștere semnificativă a prețurilor la combustibili.  Acest lucru s-a și întâmplat deja, deoarece după anunțul introducerii taxei suplimentare, prețul benzinei și motorinei a crescut cu până la 1 leu. Impactul negativ al creșterii prețurilor continuă să se reflecte și în agricultură, conducând imediat și la creșterea generală a prețurilor”, a declarat senatorul UDMR, Tánczos Barna, specialistul Uniunii în domeniul financiar și agricol, după votul din plen.

Politicianul UDMR a mai spus că, deși senatorii Uniunii nu au fost de acord, majoritatea senatorilor au susținut măsura creșterii accizelor, deci au fost adunate suficiente voturi pentru a se adopta inițiativa. În cazul actului normativ, Camera Deputaţilor este Cameră decizională.

În aceeași zi, Senatul a decis și în cazul unei alte prevederi fiscale: a votat pentru modificarea prin hotărâre de Guvern a Codului Fiscal. Noua prevedere impune sarcini fiscale mai mari întreprinderilor care angajează personal în regim part-time. Conform hotărârii de Guvern, contribuția de asigurări sociale plătită de angajator la buget pentru salariații part-time, nu este calculată pe baza câștigurilor salariaților, cum era până în prezent, ci pe baza salariului minim brut pe economie.

„La prima vedere, inițiativa Guvernului vizează reducerea fenomenului <<muncii la gri>> și a fost elaborată cu scopul ca să nu mai renteze angajatorilor încheierea contractelor în regim part-time pentru angajații care, în realitate muncesc, cu normă întreagă. Potrivit experților UDMR, nu aceasta este soluția diminuării așa-numitului fenomen al muncii la gri, ci reducerea contribuției la asigurările sociale. Dacă am reduce în mod echitabil cota de contribuție la asigurările sociale, angajatorul ar fi mai interesat să își angajeze salariații cu normă întreagă și nu să încerce să facă economii prin raportarea pe hârtie a 2 sau 4 ore din orele de lucru, care sunt de fapt 8 ore pe zi în cazul salariaților”, a explicat Tánczos Barna.

Din acest motiv, senatorii Uniunii au votat împotriva adoptării inițiativei legislative.

În ședința de marți nu s-au întrunit suficiente voturi pentru aprobarea acestei inițiative. Astfel, deoarece Senatul a respins-o ca primă Cameră sesizată, decizia finală va fi luată de Camera Deputaților.

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.