UDMR: Senatul a adoptat propunerea organizației de tineret a Uniunii, referitoare la modificarea Legii Tinerilor

25.10.2017 | Actualitate politică

„Actuala formă a Legii Tinerilor este discriminatoare, deoarece asigură doar consiliilor județene și autorităților locale municipale posibilitatea de a aloca fonduri din bugetele lor pentru a sprijini activitățile de tineret. Administrațiile locale care nu sunt municipii reședință de județ pot sprijini numai activitățile sportive și cultural-educative. UDMR a inițiat un proiect de modificare legislativă pentru ca toate administrațiile locale din România să aibă posibilitatea de a susține activitățile destinate tinerilor, organizate de ONG-urile de tineret”, a precizat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, marți, după votul final din ședința de plen.

Senatorul Fejér László Ödön, inițiatorul modificării legislative, a mai spus că proiectul de act normativ a fost elaborat la cererea Conferinței Tinerilor Maghiari din România (MIERT), organizația de tineret a UDMR. Potrivit afirmațiilor sale și în localitățile mai mici sunt foarte necesare activitățile care implică cât mai mulți tineri, dar organizațiile de tineret se confruntă cu o lipsă acută de resurse financiare, prin urmare nu au posibilitatea de a organiza, într-un număr limitat, astfel de evenimente.

„Prin utilizarea fondurilor alocate de la municipiile reședințe de județ, organizațiile de tineret din marile orașe au organizat diverse tabere, festivaluri și training-uri pentru tineri. Prin finanțare, administrațiile locale ale municipiilor reședință de județ au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea tinerilor: au contribuit indirect la dezvoltarea abilităților organizatorice, la îmbunătățirea autocunoașterii și la facilitarea integrării lor în societate. De asemenea, au contribuit, astfel, la promovarea voluntariatului, iar numărul voluntarilor implicați în activități a crescut considerabil datorită sprijinului financiar. Întrucât administrațiile localităților mici nu au posibilitatea de a susține financiar activitățile tinerilor, organizațiile locale de tineret sunt defavorizate față de ONG-urile din marile orașe. Lipsa resurselor contribuie indirect la fenomenul de emigrare a tinerilor după finalizarea studiilor, deoarece există mult prea puține oportunități de dezvoltare personală și profesională în localitățile natale. Migrația tinerilor, pe termen lung, are un impact negativ asupra bugetului local”, a subliniat senatorul UDMR, Fejér László Ödön.

Inițiativa legislativă a Uniunii a fost dezbătută în Senat în calitate de primă Cameră sesizată. Camera Deputaților este for decizional în adoptarea acestui proiect de lege.