UDMR sprijină noul guvern – premierul desemnat, Dacian Cioloș s-a întâlnit, luni, cu Grupul parlamentar al UDMR

16.11.2015 | Actualitate politică , Guvern

„În urma întâlnirii de ieri cu premierul desemnat, grupul UDMR din Parlament a decis să sprijine noul guvern, după ce a fost informat în legătură cu programul de guvernare și prioritățile noului executiv. Vom acorda un vot de încredere în cadrul ședinței de plen. Cu toate acestea, considerăm că un an de zile nu va fi suficient pentru ca acest guvern să aducă noi schimbări, iar acestea să fie spectaculoase. În schimb, poate obține o responsabilizare în privința respectării legilor în toate domeniile”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, luni, 16 noiembrie, la București, la finalul întâlnirii dintre Dacian Cioloș deputații și senatorii Uniunii.

„Ne așteptăm ca noul guvern să ne consulte în toate deciziile, cu atât mai mult cu cât nu are garantată majoritatea în Parlament pentru următorul an. Prin urmare, este necesar ca, prin consultarea cu grupurile formațiunilor politice din Parlament, să formeze o majoritate, care să îi confere sprijin în adoptarea măsurilor propuse", a afirmat președintele UDMR, reiterând, totodată, faptul că numirea unui guvern tehnocrat constituie un experiment fără precedent în politica românească.

„În ultimii 25 de ani, România a încercat numeroase variante de guvernare însă, până în prezent, nu a trecut vreodată prin experienţa unui executiv de tip tehnocrat. Am speranța că, la finalul unui an de activitate, rezultatul nu va fi acela că Parlamentul, instituție fundamentală a democrației și al statului de drept va fi definitiv ignorată”, a subliniat Kelemen Hunor, potrivit căruia o astfel de situație poate fi evitată în condițiile în care Parlamentul își va asuma cu seriozitate rolul de control asupra guvernului, reușind să demonstreze, totodată, că își poate desfășura activitatea, iniția dezbateri și adopta decizii în interesul redobândirii încrederii pierdute.

Referitor la programul de guvernare, Kelemen Hunor a mai precizat că grupul parlamentar al UDMR a solicitat premierului desemnat o abordare corectă și adecvată a problematicii minorităților naționale.

Considerăm la fel de importantă respectarea prevederilor legale în privința legii educației, a bilingvismului și folosirii limbii materne, şi, nu în ultimul rând, una dintre priorităţi este finalizarea lucrărilor de construcţie a autostrăzii Transilvania-nord.

„Trebuie să se pună accent și pe faptul că oamenii trebuie să simtă efectele creșterii economice. Fiecare cetățean și fiecare comunitate trebuie să constate, prin propria experiență, că, dacă veniturile statului cresc, înseamnă că banii sunt cheltuiți în scopul de a îmbunătăţii nivelul de trai şi siguranța cetățenilor”, a precizat președintele UDMR.