UDMR: Sub masca luptei anti-corupție, în România are loc un proces de discreditare a persoanelor – punerea sub acuzare lui Markó Attila a fost facuta în baza unor acuzații insuficiente

08.03.2017 |
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR: Sub masca luptei anti-corupție, în România are loc un proces de  discreditare a persoanelor – punerea sub acuzare lui Markó Attila a fost facuta  în baza unor acuzații insuficiente

„Sub pretextul luptei anti-corupție, în România are loc un proces de  discreditare, iar acest aspect este dovedit foarte clar și de dosarul pe care Parchetul de pe lângă ÎCCJ l-a restituit Direcției Naționale Anticorupție,   în baza căruia au fost aduse acuzații nefondate la adresa  lui Marko Attila și altor 9 persoane. Motivarea Curții  arata clar faptul că, dosarul în baza căruia a fost întocmit rechizitoriul, nu a conținut documente suficiente, întrucât nu este dovedit că membrii ANRP ar fi supraestimat valoarea terenului. Acest lucru înseamnă, practic, că în anii precedenți Markó Attila a fost acuzat pe nedrept, deoarece dosarul întocmit de Parchet nu reflectă realitatea și nu este întocmit in conformitate cu procedura juridică necesară în astfel de cazuri. În aceste condiții acuzațiile nu au nicio bază legală. Cine va trage la răspundere DNA pentru că a  acuzat pe nedrept un om, afectându-i, astfel, într-un mod atât de grav viața și cariera?”, a declarat președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, după ce ÎCCJ a retrimis la DNA dosarul în care Markó Attila și alte 9 persoane,  membri ai ANRP, au fost acuzați  de acordarea unor despăgubiri supraevaluate pentru un teren.

Președintele executiv al Uniunii a subliniat faptul că,  Markó Attila nu a fost acuzat de fapte de corupție în niciunul din dosarele de retrocedare, singura lui vină fiind doar calitatea de membru al unei comisii, iar acest fapt a fost interpretat ca abuz în serviciu, fără să se precizeze exact legile care au fost încălcate.

Referitor la acest caz, deputatul UDMR, Márton Árpád, a declarat că ”decizia definitivă de ieri a judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, de a restitui la DNA dosarul în care fostul deputat Markó Attila, în calitate de membru al ANRP, era acuzat de supraevaluarea unui teren, pune sub semnul întrebării metodele folosite în lupta anti-corupție”.

Márton Árpád a mai subliniat, totodată, faptul că, „UDMR nu pune la îndoială legitimitatea și necesitatea luptei împotriva corupției în România, dar superficialitatea, hărțuielile inutile, nu ar trebui să facă parte din acest proces”.

„Considerăm necesară eradicarea fenomenului corupției, dar nu putem fi de acord cu metoda prin care, în lipsa unei anchete și documentări minuțioase, oamenii sunt stigmatizați, arestați, fără a avea dreptul la prezumția de nevinovăție, deoarece România nu a ratificat această directivă europeană. Ne confruntăm cu o lipsă gravă de separare a puterilor în stat. Parlamentul este singurul for pentru a elabora legi care a fost împuternicit de alegători pentru dezbaterea legilor. Trebuie redat Parlamentului rolul său real, în scopul de a putea  efectua o auto-examinare, și de a putea  examina valabilitatea și acuratețea legislației în vigoare”, a spus Márton.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.